Amsterdams Philharmonisch Orkest - Het Amsterdams Philharmonisch Orkest werd in 1953 opgericht door Jan Huckriede onder de naam Kunstmaand Kamerorkest. De eerste repetities o.l.v. Anton Kersjes werden gehouden in de koffiekamer van Cinema Royal op de Nieuwendijk. Het orkest was in het leven geroepen voor de A'damse Kunstmaand, die van 1951 af jaarlijks in juni werd gehouden. Op 28 febr. 1953 gaf het Kunstmaand Orkest voor het eerst een eigen concert in de Grote Zaal van het Concertgebouw onder directie van Anton Kersjes met werken van Haydn, Katsjatoerian en Mozart, en in hetzelfde jaar een "volksconcert" met Herman Krebbers en Elly Ameling als solisten.
Het eerste tv-concert vond plaats op 12 apr. 1959 voor de KRO. In 1961 bestond de vaste bezetting uit 40 musici, later waren er ongeveer honderd leden. Het orkest, dat van 1969 af de naam Amsterdams Philharmonisch Orkest voerde, kreeg ook in het buitenland grote bekendheid. In 1972 ging het orkest op tournee naar de Sovjet-Unie; verder werd er geconcerteerd in Italië, West-Duitsland en Oostenrijk. Jan Huckriede werd in 1980 als directeur opgevolgd door mr J.N. Loot.
In 1983 werd het APO met opheffing bedreigd. Met het Nederlands Kamerorkest en het Utrechts Symfonie Orkest zou het vanaf 1985 samen moeten gaan in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daartegen werd alom geprotesteerd, o.a. met een gratis concert o.l.v. Anton Kersjes in de bouwput van de Stopera aan het Waterlooplein (24 juni 1983). Het toch gevormde Nederlands Philharmonisch Orkest geeft nu concerten in de Beurs van Berlage in de Wangzaal en in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en begeleidt opvoeringen van de Nederlandse Opera. Van 1986 tot voor kort was Harmut Hänchen chef-dirigent.
LIT. Martin Pruijs, Nieuw leven voor de Beurs, O.A. 1988, 92; J.W., 'Ned. Ph. O.' bespeelt de Beurs, O.A. 1988, 93.