Amsterdams Lyceum - Het Amsterdams Lyceum, scholengemeenschap, de "poortschool'', Valeriusplein 15. Op 10 febr. 1917 kreeg de Vereeniging "Het Amsterdamsch Lyceum" koninklijke goedkeuring op de statuten. Het was het tweede lyceum in ons land en het werd gebouwd door architecten van de Amsterdamse School*, de gebroeders
H.A.J. en J. Baanders. Prof. R.N. Roland Holst vervaardigde de glas-in-loodramen met de voorstellingen van de Bouwer, de Breker, de Opvoeder en het Gezin, vertolkt door de eerste rector dr C.P. Gunning*, in Licht, Leven en Liefde. Deze heeft jarenlang een stempel op zijn school gedrukt. Zijn leus was "eens van het lyceum, altijd van het lyceum", dat wilde zeggen dat, als een leerling door de school aanvaard is, het een plicht van de school is de leerling zo goed mogelijk verder te verwijzen.
Een symbool daarvan is nog de jaarlijkse installatie van nieuwe leerlingen in de aula. Vroeger kregen de jongens een stropdas en de meisjes een haarlint en een gebreide das in de schoolkleuren blauw en wit. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog had het "Amsterdams" een buitenhuis, "Wolkenland", bij Didam. Dit werd in de oorlog verwoest, maar in 1951 herbouwd. Elke klas gaat daar eenmaal per jaar op werkweek. Onder het rectoraat van Van Pesch en Krijn werden plannen gemaakt voor een nieuw schoolgebouw, maar door de fusie met de Breitner-havo gingen die niet door. Enkele verbouwingen waren daardoor noodzakelijk. Vele bekende A'dammers bezochten als leerling het lyceum, o.a. de oud-burgemeesters Van Hall* en Van Thijn, Anneke Goudsmit, Bernard Haitink en dr Gajentaan*.
LIT. A.C. de Gooijer, Amsterdams Lyceum, O.A. 1978, 299.