Gepubliceerd op 18-08-2020

Melksuiker

betekenis & definitie

Een suikersoort, die in melk voorkomt. Zij is slecht oplosbaar n.l. slechts 1 :6 in koud water en 1 : 2 in warm water.

Hierdoor is ook de smaak maar weinig zoet. Melksuiker vormt harde, witte kristallen. Het wordt als fijn poeder in de apotheek gebruikt bij het maken van poeders met sterke geneesmiddelen. Verder gebruikt men melksuiker bij de kunstmatige voeding van kinderen. Zij mag dan vooral geen melkresten bevatten en niet met rietsuiker vervalscht zijn. Melksuiker wordt verkregen uit wei van de kaasfabrieken.

Deze wei wordt onder verlaagden druk ingedampt en de melksuiker kristalliseert dan uit om takjes, of latjes, die men in de wei heeft gestoken. Deze ruwe melksuiker wordt daarna gezuiverd, door ze in water op te lossen en opnieuw te laten kristalliseeren. Er zijn twee melksuikerfabrieken in ons land. De afzet ervan wordt belemmerd, doordat buitenlandsche fabrieken hun prijzen voor eigen land hoog hebben gesteld en hun overschot tegen lagen prijs naar ons land uitvoeren.Een oplossing van melksuiker gist niet door gewone gist, maar wel door kefirkorrels, die melksuikergist bevatten. Hierbij gaat de oplossing bruisen door den gevormden alkohol.

< >