Woordenboek der oudheid

Prof. dr. J. Nuchelmans - Dr. J.H. Brouwers (1976)

Gepubliceerd op 21-02-2025

DREHEM

betekenis & definitie

Drehem of Duraihim, moderne naam van een betrekkelijk kleine puinheuvel, enige kms zuidoostelijk van Nippur, oorspronkelijk aan de Eufraat gelegen.

De oude naam wordt meestal gelezen Puzris-Dagan, maar volgens een voorstel van A. Goetze is de lezing É-Selus- dDagan misschien meer aanvaardbaar. Hierbij zou men moeten afgaan op een versie van de naam van het 39e jaar van Sulgi, dat genoemd is naar de bouw van dit complex. De naam, die ’huis van Selus-Dagan’ betekent, moet ontleend zijn aan die van een hoge ambtenaar van Sulgi.Men zou het Drehem-complex kunnen beschouwen als een soort ’veebank’. Het diende nl. als kantoor en magazijn voor de voorziening van de tempels van Nippur vooral met vee, maar ook met andere produkten, die uit de verre omgeving bijeengebracht werden, grotendeels volgens een vast systeem van bijdragen van de omliggende steden. De archieven van Drehem moeten een zeer nauwkeurige registratie van al het dagelijks, maandelijks en jaarlijks binnengekomene en uitgaande bevat hebben gedurende de kwart-eeuw tussen het 44e jaar van Sulgi en het 2e jaar van Ibbi-Sin van Ur. Geregelde opgravingen hebben in Drehem eigenlijk nog niet plaatsgevonden.

Lit. T. B. Jones/J. W. Snyder, Sumerian Economie Texts from the Third Ur Dynasty (Minneapolis 1961) 212-238: The Basic Organization at Drehem; vgl. E. Sollberger (AFO 21, 90v). A. Goetze (JCS 17, 34; vgl. 13v). S. Langdon, Excavations at Kish 1, 106v met foto op Pl. XXVII. [v. Driel]

< >