Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

Pater DAMIAAN

betekenis & definitie

familienaam Jozef De Veuster, Vlaams priester-missionaris uit de Congregatie van de Paters der HH. Harten (Picpus), apostel der melaatsen (Tremeloo, Belg.

Kempen, 3 Jan. 1840 - Molokai, Hawaii, 15 Apr. 1889), studeerde een jaar aan de Middelbare Rijksschool te ’s Gravenbrakel, trad in 1859 in de Congregatie te Leuven. Eerst zou hij er als werkbroeder dienen, doch weldra werden zijn schrandere geestesgaven ontdekt, zodat men hem zijn studiën als voorbereiding tot het priesterschap liet voortzetten. Intussen kreeg hij toestemming om als missionaris zich in te schepen met bestemming Hawaii - eilanden en ontving een jaar later, 21 Mei 1864, de priesterwijding. Na een achtjarige werkzaamheid in Kohala bood hij zich Pater Damiaan, vrijwillig aan om apostel der melaatsen.

Standbeeld door bestendig het verrichten onder de melaatsen op het beruchte Molokai. In 1884 werd hij zelf door de ziekte aangetast, doch bleef grootmoedig zijn arbeid voortzetten. Pater Damiaan staat bekend als een van de heldhaftigste apostelen van de Christelijke naastenliefde en zelfopoffering. Tijdens zijn leven — als nog heden ten dage — oefende zijn voorbeeld, bij Katholieken zowel als bij andersdenkenden, een fascinerende invloed uit.

In 1894 onthulling van zijn standbeeld (G. Meunier) te Leuven; 4 Mei 1936 luisterrijke overbrenging van zijn stoffelijk overschot uit Molokai naar Leuven, waar het thans rust in de Picpuskloosterkerk. Op 31 Jan. 1938 werd het zaligverklaringsproces ingeleid en de zaak aanhangig gemaakt te Rome, 1940. Het leven van Pater Damiaan werd op het toneel gebracht o.m. door R.

Ysabie, eveneens verfilmd: De Pelgrim der Verdoemden (1946), P. Damiaanfilm (1949).Lit.: H. de Greeve, Pater Damiaan (Leuven 1925); E. Henseler, Der Apostel von Molokaï (Kimach 1930); Vital Jourdan, Le Père Damien De Venster, apótre des lépreux (Paris-Braine-le Comte 1931); C. J. Dutton, The Samaritans of Molokai, The lives of Father Damien and Brother Dutton among the lepers (London 1934); Koenr. van Kessel, De held van Molokai (Leuven 1936 en 1947).

< >