In BELGIË werd in 1831 te Brussel, bij het dep. van Binnenlandse Zaken, een Bureau voor de Algemene Statistiek opgericht, dat in 1924 de benaming kreeg: Administratie van de Algemene Statistiek en in 1932 die van Centrale Dienst voor de Statistiek. In 1939 werden al de statistische diensten van het Rijk in deze Centrale Dienst bijeengebracht. In 1940 werd deze laatste aan het dep. van Economische Zaken verbonden.
In 1946 kwam het Nationaal Instituut voor de Statistiek tot stand. Onafhankelijk van het eerste Bureau voor de Algemene Statistiek werd in 1841 een Centrale Commissie opgericht, die in 1946 de naam kreeg van Hogere Raad voor de Statistiek. Deze instelling, samengesteld uit 40 leden, kreeg als opdracht er over te waken dat door het Nationaal Instituut statistieken zouden worden gemaakt van alle zaken van openbaar nut, op welk gebied dan ook. De leden kunnen ook voorstellen formuleren om verbeteringen in de werkwijze van het instituut aan te brengen.Het Nationaal Instituut heeft ten doel de grote periodieke tellingen te verzorgen, alle statistieken van de Staat op te maken behoudens die, welke deel uitmaken van de gewone administratieve practijk, en alle ingezamelde gegevens en inlichtingen te centraliseren en te publiceren; verder in wetenschappelijk en technisch opzicht op de door de administratieve diensten opgemaakte statistieken een toezicht uit te oefenen.
Het Nationaal Instituut ressorteert onder het dep. van Economische Zaken, en is samengesteld uit de diensten voor Statistische Studies, voor Statistische Uitvoering, een Secretariaat, een Inlichtingenbureau, een Vertaaldienst, een Inspectiedienst en de Dienst der Algemene Landbouwtelling. De Studiedienst wordt geleid door een adviseur, zijn 8 afdelingen ieder door een hoofdstatisticus. De taak van deze afdelingen is de voorbereiding van de werkzaamheden, de ontleding en publicatie van de uitslagen. De behandelde stof is ongeveer dezelfde als voor Nederland is opgegeven. De Dienst voor Statistische Uitvoering is samengesteld uit een bureau van voorbereiding en een mecanografische sectie, die met meer dan 150 moderne machines is uitgerust. Het Nationaal Instituut publiceert een maandelijks Statistisch Bulletin, een Jaarboek voor België en Belgisch-Kongo en een groot aantal boekdelen en brochures over de meest uiteenlopende statistische gegevens.