Reeds vóór Wereldoorlog II was in de kring der S.D.A.P. een Wetenschappelijk Bureau werkzaam. Na de bevrijding herleefde het in de vorm van een stichting, gevestigd te Amsterdam, aan welke men de naam dr Wiardi Beekman gaf.
De stichtingsacte is gedateerd 5 Febr. 1946. De stichting werd ten dienste gesteld van de op 9 Febr. 1946 opgerichte Partij van de Arbeid.Haar doel is de verbreiding van kennis omtrent de democratisch-socialistische beginselen en de wetenschappelijke behandeling van alle vraagstukken, die met het socialisme samenhangen. Medewerking aan de arbeid van de stichting staat ook open voor geestverwanten, niet-leden der partij.
De stichting heeft zich verzekerd van de medewerking van deskundigen op velerlei gebied, die in secties, werkgroepen en commissies zijn verenigd. Dit is het geval met juristen, artsen, sociologen, middenstanders, agrariërs enz. Een bijzonder karakter draagt de sectie „Gemeente en Provincie”, in welke alle leden van Gemeenteraden en Provinciale Staten, met inbegrip van wethouders. Gedeputeerden en burgemeesters in den lande, die tot de Partij van de Arbeid behoren zijn samengebracht. Zij geeft een eigen orgaan De Gemeente uit.
De stichting legt de resultaten van haar arbeid neer in verslagen en rapporten, die, indien een wijdere verbreiding gewenst is, in druk worden uitgegeven. Zo verschenen rapporten over Indonesische problemen, woningpolitiek, de uitkomsten van de na-oorlogse nationalisaties, prijsbeheersing, jacht en jachtschade, enz. Haar belangrijkste werkstuk is het in 1951 samen met een plancommissie uitgegeven boek De weg naar vrijheid (N.V. De Arbeiderspers, 415 bladzijden), dat een concreet plan wil zijn voor de economische en sociale politiek der partij op langere termijn.
Met het Nederlands Verbond van Vakverenigingen en het Instituut voor Arbeidersontwikkeling onderhoudt zij verder een scholendienst voor de verzorging van avondonderwijs aan volwassen arbeiders. Er worden ook schriftelijke cursussen uitgegeven.
ED. POLAK.