Saloniki, in het Turksch Sélanik, is de naam van een Turksch ejaleet, gevormd uit gedeelten van het oude Macedonië en Thracië. Het wordt besproeid door de Wardar en de Karasoe, levert veel graan, tabak, wijn,ooft, katoen, gal-appels enz. en is in 5 liwa’s (arrondissementen) verdeeld. — De evenzoo genoemde hoofdstad ligt op den achtergrond der Golf van Saloniki, een gedeelte der Aegèsche Zee, in een halfrond aan de helling van den Kortatsj; zij maakt, uit zee gezien, met hare citadél en met hare koepels en moskeeën eene prachtige vertooning, maar is van binnen in hare naauwe straten vuil en ellendig. Zij is de zetel van een gouverneur-generaal (Wali), van een Griekschen metropolitaan, van een groot-chakam der Israëlieten en van onderscheidene consuls. Er verheft zich eene vervallene, thans door arme lieden bewoonde citadél; ook ziet men er hooge muren en torens, 10 groote en kleine moskeeën, onderscheidene Grieksche kerken en kloosters, eene R. Katholieke kerk, eenige synagogen, hospitalen, scholen en talrijke bad-inrigtingen.
Tot de merkwaardigste nieuwere gebouwen behooren er: dat der Ottomannische Bank, het collegie der Jezuïeten, het gebouw der belastingen, het spoorwegstation en de kazerne. Van de belangrijkste overblijfselen der Oudheid vermelden wij: Twee Romeinsche triomfbogen, eene colonnade van 4 Corinthische zuilen met architraaf en karyatiden en de Rotonda, naar het modél van het Panthéon te Rome gebouwd. Saloniki is na Constantinopel de aanzienlijkste koopstad van het Turksche Rijk. De haven is er veilig en ruim, en in 1874—1875 zijn er 4397 schepen binnengevallen en uitgezeild. De waarde van den invoer wordt er op 30 millioen gulden, die van den uitvoer op de helft van dat bedrag geschat. De handel wordt er vooral bevorderd door stoombooten van den Oostenrijkschen Lloyd en van de Fransche Messagerie.
Wijders heeft men er eenige fabrieken en eene bevolking van 70- of 80000 zielen, grootendeels Israëlieten, die uit Spanje afstammen. De omstreken der stad zijn zeer bevallig. — Saloniki is het oude Thessalonica, door Cassander omstreeks het jaar 315 vóór Chr op de plaats der aloude stad Thermae gesticht. Deze stad was zeer versterkt en werd weldra de voornaamste haven van Macedonië. Ook lag zij aan de Via Egnatia, die in de dagen der Romeinsche heerschappij van Dyrachium naar Byzantinm leidde. Den 13den April 1876 werden er de Duitsche en Fransche consuls door het Turksche gemeen vermoord.