Richmond is de naam van 2 steden in Engeland en van evenzoovele in de Vereenigde Staten van Noord-Amerika. In Engeland bevindt zich eene van deze in het graafschap York en bezit eene Latijnsche school, een wetenschappelijk genootschap met eene bibliotheek en bijna 5000 inwoners, — en de andere in het graafschap Surrey, op den regter oever van de Theems, met eene brug over deze rivier, een godgeleerd seminarium, onderscheidene andere scholen, fraaije omstreken en ruim 15000 inwoners.— In Noord-Amerika ligt eene stad van dien naam in den Staat Indiana, aan een arm van de Whitewater River en aan den Indiana-centraal spoorweg, met 12 kerken en ongeveer 10000 inwoners,— maar de aanzienlijkste van allen is Richmond, de hoofdstad van den Staat Virginia. Zij is schilderachtig gelegen op zeven heuvelen op den linker oever van de James River en vormt het sociale middelpunt van het zuidelijk gedeelte van Amerika. Het capitool op den Shockoeheuvel verheft zich boven alle andere gebouwen der stad, is naar het modél der Maison carrée te Nîmes gebouwd en prijkt met een standbeeld van Washington van Houdon.
Op het plein vóór dit gebouw verheffen zich het vermaarde ruiterstandbeeld van Washington, vervaardigd door Crawford, en het standbeeld van Henry Clay. Aan dit plein verrijzen ook het raadhuis en het voormalig paleis van den President der Vereenigde Staten (thans eene school). Men heeft er 24 kerken, eene openbare boekerij met 25000 deelen, eene geneeskundige school, een seminarium der Baptisten, 4 colléges, 20 scholen van middelbaar en 87 van lager onderwijs. De nijverheid is er van veel belang en wordt begunstigd door de waterkracht van de stroomversnellingen der James River. Men heeft er tabakskerverijen, machinenfabrieken, spijkersmederijen, suikerraffinaderijen, katoenfabrieken, pottebakkerijen en papiermolens. Richmond is voor den handel zeer gunstig gelegen: schepen met een diepgang van 3 Ned. el kunnen de stad bereiken, en in deze vereenigen zich 5 spoorwegen. Genoemde stroomversnellingen kan men vermijden langs een kanaal. Twee bruggen verbinden de stad met de tegen haar over gelegene fabriekstad Manchester, zonder de spoorwegbrug te rekenen, die op 19 bogen rust.
In 1876 bedroeg er de waarde van den uitvoer (in tabak, meel enz.) ongeveer 9’/3de millioen gulden, en die van den invoer nog geen 6 ton. Het aantal inwoners, dat in 1860 bijna 38000 beliep, was in 1874 tot ruim 60000 geklommen. In haren omtrek heeft men uitgestrekte steenkolenvelden. Richmond werd in 1737 gesticht en in 1779 tot zetel der regéring van Virginia verheven. Van 1861 tot 1865 was zij de zetel van de regéring der Zuidelijke Staten onder Jefferson Davis en het brandpunt der revolutie. In die dagen werd zij van vestingwerken voorzien, maar viel op den 3den April 1865, na een bloedigen slag van drie dagen, in handen van het leger der Unie, zoodat de burgeroorlog daarmede een einde nam. De groote magazijnen en bruggen werden door de wegtrekkende Geconfedereerden in asch gelegd, maar zijn kort daarna weder opgebouwd.