Een der Vereenigde Staten van Noord-Amerika, gelegen tusschen New-Hampshire en Vermont ten noorden, New-York ten westen, Connecticut en Rhode-Island ten zuiden en den Atlantischen Oceaan ten zuidoosten en oosten, heeft eene oppervlakte van 367 geogr. mijl. Het bezit aan zijne sterk ingesnedene kust een groot aantal kapen, landtongen, baaijen en uitmuntende havens, vooral de groote Massachusettsbaai, die ten zuiden omsloten wordt door het sikkelvormig, in Kaap Cod uitloopend schiereiland Barnstable en er den naam draagt van Kaap Cod’s-baai, alsmede de daartegenover gelegene Buzzardsbaai. Vóór de zuidkust vindt men er onderscheidene eilanden, van welke Martha’s Vineyard en Nantucket de grootste zijn. Het schiereiland Nahant ten noorden van de haven van Boston wordt wegens zijne romantische oevers druk bezocht.
De bodem van Massachusetts bestaat uit 3 afdeelingen. De kustzoom is eene effene, zandige, alluviale vlakte, waarachter zich eene heuvelreeks ter hoogte van 100 Ned. el verheft. Het tweede of middenste gewest omvat het fraaije dal der Connecticut, — en het derde het bergachtige, maar vruchtbare Park Berkshire, bedekt met 2 bergketens, wier hoogste punt zich 1200 Ned. el boven de oppervlakte der zee verheft. De Connecticut besproeit dezen Staat over een afstand van 11 geogr. mijl; de Housatonick stroomt in het westen en de Merrimac in het noordoosten des lands. De grond is er in het algemeen niet zeer mild, maar wordt met zorg bebouwd.
Behalve ijzer heeft men er marmer, talksteen, graniet,klipzout, minerale wateren, hop, hennep, ooft, aardappels en graan, terwijl de veefokkerij er veel huiden en wol levert. Men heeft er voorts een groot aantal katoen- en wolfabrieken, fabrieken van ijzeren voorwerpen, glasblazerijen, touwslagerijen, papiermolens, zeepziederijen, tabakskerverijen, looijerijen enz., en vooral vele schoenmakerijen. Inzonderheid bloeijen er de vischvangst, de scheepsbouw, de scheepvaart en de handel. De geldmiddelen van den Staat en het onderwijs verkeeren in een gunstigen toestand. Er zijn 3 hoogescholen, 3 onderwijzerskweekscholen, 2 godgeleerde scholen enz.
Massachusetts is de oudste Staat der Unie. Als eerste Engelsche kolonie vestigde zich hier eene vereeniging van ruim honderd Puriteinen. Voorts werd in 1628 Salem gesticht door eene bende avonturiers, wier aantal in 1630 aanmerkelijk toenam, zoodat een gedeelte van hen de stad Boston deed verrijzen. Hun gebied ontving den naam van Massachusettsbaai-kolonie en werd weldra ingelijfd in de Plymouth-kolonie. In Massachusetts begon het vuur der Amerikaansche vrijheid te ontvlammen , zoodat Engeland dezen Staat beschouwde als de wieg der omwenteling.
Het aantal inwoners bedraagt er (1875) ruim 1650000. De staatsregeling werd er in 1780 vastgesteld, doch later meermalen — het laatst in 1840 — herzien, De wetgevende magt is er in handen van een Senaat van 40 leden en van eene Vergadering van Volksvertegenwoordigers van 456 leden, — de uitvoerende in die van een gouverneur en vice-gouverneur, bijgestaan door een uit den Senaat gekozen raad van 9 leden. Naar het Congrès worden 10 afgevaardigden gezonden. De hoofdstad van dezen Staat is Boston (zie aldaar); voorts heeft men er Cambridge met de Howard-universiteit, Charleston, Boxbury, Lynn, Salem, Lowell, NewBedford, Worcester enz.