Hennepin (Louis), een vermaard reiziger, geboren te Ath in 1640, omhelsde na voleindigde studiën den geestelijken stand. Hij werd Franciscaner monnik en in een klooster te Parijs tot priester gewijd. Het lezen van verslagen van zendelingen naar de Nieuwe Wereld deed bij hem de begeerte ontwaken om ook derwaarts te trekken. Eerst begaf hij zich naar eene zijner zusters te Gent, om het Vlaamsch te leeren, en vertrok toen naar Italië, waar hij van den generaal zijner orde den last ontving om aldaar en in Duitschland de voornaamste kerken en kloosters te bezoeken.
Later werd hij te Maastricht aalmoezenier bij een regement en was ooggetuige van den slag bij Senef. Eindelijk werd hij tot zijne blijdschap naar La Rochelle gezonden, om zich als zendeling naar Canada in te schepen. In 1667 vertrok hij met den vromen François de Laval naar Quebec, en gedurende zijn verblijf in het fort Frontenac vatte hij het voornemen op, om langs de Ohio de zee te bereiken. Eerlang begaf hij zich met Lasalle op een ontdekkingstogt. De reizigers vertrokken in Augustus 1678 en bragten den winter door aan de Niagara, vanwaar Hennepin naar gemeld fort terugkeerde, om 2 andere monniken af te halen.
Zij bezochten voorts de groote meren van Canada en bereikten de rivier de Illinois, aan wier oever zij eene sterkte bouwden. Lasalle nam de terugreis aan naar Frontenac, maar Hennepin zette zijne togten voort, werd door de Indianen gevangen genomen, doch zag zich eindelijk door de Franschen bevrijd, waarna hij terugkeerde naar Europa. Hij bereikte zijn vaderland in 1682, werd guardiaan van een klooster in Artois en had voor goed den lust verloren om weder naar Amerika te trekken. In 1697 ging hij met verlof zijner oversten naar Holland, vestigde zich te ’s Hage, toen te Amsterdam, en overleed te Utrecht. Hij schreef: „Description de la Louisiane nouvellement découverte au sud-ouest de la nouvelle France etc. (1683; 2de druk 1688)”, in het Italiaansch en in het Hoogduitsch vertaald, — „Nouvelle découverte d’un très grand pays situé dans l’Amérique, entre le nouveau Mexique et la Mer Glaciale etc. (1697 en later bij herhaling)”, — „Nouvelle voyage dans un pays plus grand que l’Europe etc. (1698 en later bij herhaling)”, — „Reizen door nieuw-ontdekte landen (1698)”, — „Reizen door Noord-Amerika of de ontdekking van Louisiana (1703)”, — en „Beschrijving van Europa (1698)”.