Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 08-08-2018

Hallymetrische bierproef

betekenis & definitie

Hallymetrische bierproef. Deze proef, door Fuchs uitgevonden, heeft tot grondslag de bepaling der hoeveelheid keukenzout, welke in ongekookt of gekookt bier oplost. Honderd gewigtsdeelen water lossen volgens Fuchs juist 36 gewigtsdeelen keukenzout op, zoodat elk deel 2,778 deelen water noodig heeft. Eene oplossing van mout-extract kan eene hoeveelheid zout opnemen, welke evenredig is aan zijn waterbedrag.

Duizend Ned. wigtjes van een bier met 10% mout, moet alzoo evenveel zout oplossen als 900 Ned. wigtjes water. Wanneer men nu in één Ned. pond biermout eene vooraf gewogene hoeveelheid keukenzout werpt, die intusschen wat grooter moet zijn dan 360 Ned. wigtjes, en voorts de oplossing door omschudden bevordert, zoo kan men uit het overblijvend onopgelost zout het watergehalte en alzoo ook het mout- en wijngeestgehalte bepalen. Dat overblijvend zout wordt in den hallymeter — eene gegradueerde, van onder trechtervormig uitloopende maar digtgesmoltene glazen buis — gemeten. Uit het gekookte bier is de wijngeest verdwenen, zoodat men door daarmede de proef te herhalen en de uitkomsten te vergelijken ook het alkoholgehalte kan te weten komen.

< >