Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 06-08-2018

Disthen

betekenis & definitie

Disthen, ook cyaniet, rhaetiziet en blaauwe schoerl genaamd, is eene delfstof uit de klasse der silicaten en wél tot de watervrije behoorende. Het kristalliseert in lange, breede, eenigzins verschovene zuilen van 106° met eene zeer volkomene, bladerige breuk. Het vertoont zich zeer dikwijls in tweelingskristallen.

Voorts vindt men deze delfstof ook in ongekristalliseerden, stengeligen of straligen toestand. Het is broos, oneffen op de breuk en bezit eene hardheid van 5—7°.

Volgens Hauy worden tegelijk gewreven vlakken bij het eene kristal positief-, bij het andere negatief-electrisch, weshalve het den naam disthen of dubbel-krachtig ontvangen heeft. Volgens Plüker vertoont een disthen-kristal, aan een cocondraad opgehangen, dezelfde verschijnselen als de magneetnaald. Zijn soortelijk gewigt is 3,5—3,7. Het is kleurloos, somtijds wit gekleurd, ook wel blaauw (cyaniet), geel, rood of grijs, en bestaat uit 64% aluinaarde en 36% kiezelaarde. Het verandert niet voor de blaasbuis, en als men het met eene kobaltoplossing bevochtigt, neemt het bij sterke verhitting eene schoone blaauwe kleur aan. Zout- en zwavelzuur laten het ongedeerd. Men vindt het op den St. Gotthard, den Simplon enz.

< >