Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 06-07-2018

Cornelisz.

betekenis & definitie

Cornelisz. Onder dezen naam vermelden wij:

Arnoldus of Arent Cornelisz., een Nederlandsch Godgeleerde. Hij werd geboren te Delft in 1547, studeerde buiten ’s lands, en werd daarna predikant te Delft, waar hij den 5den Junij 1605 overleed. Hij was een geleerd en welsprekend man, die tevens uitmuntte door groote bescheidenheid. In 1581 bekleedde hij in de synode te Middelburg het voorzitterschap, —voorts was hij lid van onderscheidene eervolle commissiën, werkte met Aldegonde en Helmichius aan de vertaling des Bijbels, en schreef, behalve leerredenen enz., „Responsio ad argumenta quaedam Bezae et Calvini ex tractatu de praedestinatione in Cap. IX ad Romanos”.

Cornelis Cornelisz., een verdienstelijk Nederlandsch schilder. Hij werd geboren te Haarlem in 1562, oefende zich aldaar onder de leiding van Aertzen en begaf zich op 17-jarigen leeftijd naar Brabant en Frankrijk. Later vestigde hij zich in zijne geboorteplaats en stichtte er met Karel van Mander eene schilders-académie. Hij overleed in 1638. Hij wordt evenzeer geroemd om de stoutheid van zijne penseelbehandeling als om de bevalligheid van zijne beelden en de schoonheid van zijn koloriet. Men vindt zijne doeken in de verzamelingen te Weenen en te Dresden, zooals; „De Kindermoord te Bethlehem”, — „Adam en Eva, van den boom etende”, — „De bruiloft van Peleus en Thetis”, enz. Ook vindt men op het stadhuis te Haarlem van hem het fraaije stuk „Broeder Cornelis met een meisje”. — Zijn broeder Hendrik reisde in Italië en Spanje, en heeft eenige zeestukken en landschappen vervaardigd.

Jacob Cornelisz., ook Jacob van Dalen genaamd. Hij werd geboren te Rotterdam in 1608, en was een uitstekend heelkundige en tevens leeraar der Waterlandsche Doopsgezinden te Amsterdam. Zich door een scherpzinnig oordeel onderscheidend, nam hij deel aan de veelvuldige kerktwisten van die dagen en schreef, behalve leerredenen enz., „Grondslag der Godsaligheit (1650)”, — „Onciersel en Cieraet van de Godtsalige vrouwen enz. (1652)”, — en „Spiegel der dischgenooten Christi enz. (1662)”. Hij overleed in 1663.

Jacob Cornelisz., een verdienstelijk Nederlandsch schilder. Hij werd geboren te OostZaandam in de 2de helft der 15de eeuw en woonde te Amsterdam, waar hij de Oude Kerk met fraaije stukken versierde, welke door de beeldstormers vernield zijn. In 1522 schilderde hij „Het oordeel” in de Groote Kerk te Hoorn, en men heeft op het Koninklijk paleis te Amsterdam van hem een stuk met 16 handboogschutters en met het jaarmerk 1553. Ook is het bekend, dat hij een groot aantal houtgravures vervaardigd heeft. — Zijn zoon Dirk, desgelijks een bekwaam schilder, overleed in 1567.

Jan Cornelisz., naar zijne geboorteplaats Jan Cornelisz. Rijp genaamd. Zie onder Barendsz.

Willem Cornelisz., zie Duivenbode.

< >