zie Chloorwaterstof.
Chloorzilver Chloorzilve, hoorn-erts of zilver-hoornerts is eene delfstof van regelmatigen kristalvorm, wier veelal kleine en trapvormig zamengevoegde kristallen zich in de gedaante van teerlingen, octaëders enz., vertoonen.
Het heeft de hardheid van 1,0 tot 1,5, een soortelijk gewigt van 5,5 tot 5,6, en een diamantachtigen vetglans. Het is voorts schelpachtig van breuk, parelgrijs, in ’t blaauw-of groenachtige spelend, van kleur, terwijl het in het licht bruin en zwart wordt, en doorschijnend, en het bestaat uit 75,34% zilver en 24,66% chloor. Het smelt reeds in de kaarsvlam en op de kool voor de blaasbuis tot eene parel, geeft in de reductie-vlam metallisch zilver en ten laatste een korrel zilver.
Smelt men het zamen met koper-oxyde, dan geeft het eene fraaije blaauwe vlam; door salpeterzuur wordt het nagenoeg niet aangetast, maar in bijtende ammonia gedeeltelijk opgelost. Men vindt het in Peru, in het Ertsgebergte, in Engeland, in Noorwegen, in Sibérië enz. Op kunstmatige wijze verkrijgt men het door een zilverzout te doen neerslaan met chloorwaterstofzuur, salmiak of keukenzout. Die neerslag is wit en kaasachtig en verandert bij het droogen in eene vormlooze massa, welke bij 260° tot eene gele vloeistof smelt, en deze verstijft bij afkoeling tot eene hoornachtige stof, die zoo week is, dat men ze snijden kan, en een soortelijk gewigt bezit van 5,45.
Het chloorzilver is onoplosbaar in water, wordt door zwavelzuur niet ontleed, en door geconcentreerd zoutzuur slechts opgelost ten bedrage van ½% waarna het in octaëders kristalliseert. Gemakkelijk lost het op in ammonia en in onderzwaveligzuur natrium, alsmede in salpeterzuur kwik-oxyde, maar uit deze laatste oplossing wordt het weder gescheiden door azijnzure zouten. Met chloor en vooral met cyan-alkaliën vormt het oplosbare dubbelzouten. Doet men het in water, dan wordt het door zink of ijzer ligt ontleed; er ontstaat chloorzink of chloor-ijzer, en het metallisch zilver scheidt zich af.
Het licht kleurt het chloorzilver eerst paars en daarna zwart; hierop berust het gebruik dezer stof in de photographie (zie onder dit woord), en tot het kleuren van parelmoeren knoopen. Voorts levert het als erts zuiver zilver en kan ook tot verzilvering dienen.