Onder dezen naam vermelden wij:
Jean Bodin, een Fransch schrijver. Hij werd geboren te Angers in 1530, studeerde in de regten en verkreeg te Toulouse eene uitgebreide practijk. In 1561 begaf hij zich naar Parijs, waar hij het vertrouwen van koning Karel IX in hooge mate verwierf. Daar hij zich in zijne geschriften gunstig over de Hervormden had uitgelaten, ontkwam hij ter naauwernood aan de gruwelen van den Bartholomaeus-nacht.
Hij wist zich vervolgens een belangrijken invloed te verschaffen en zorgde, dat in 1577 aan de Hervormden vrede en gewetensvrijheid werden toegekend. In zijn boek “De la république” treedt hij op als een voorstander der door wijze wetten bestuurde monarchie. In 1584 neigde hij tot de partij der Ligue, maar werd door deze afgewezen en als een ketter aangeklaagd. Later echter onderwierp hij zich aan Hendrik IV, en overleed in 1597.
Hij heeft een merkwaardig handschrift nagelaten, getiteld “Heptaplomeres de abditis rerum sublimium arcanis”, waarin hij de aanhangers van 7 verschillende kerkgenootschappen laat disputéren, en aantoont, dat zij alle regt hebben van bestaan, wanneer zij de wetten van den Staat, van zedelijkheid en deugd ongeschonden laten. Eerst in 1841 heeft Guhrauer een verslag gegeven van dat geschrift en er fragmenten uit medegedeeld.
Jean François Bodin, een verdienstelijk Fransch geschiedschrijver. Hij werd geboren den 26sten September 1766, bekleedde verschillende staatsambten en overleed te Launay in 1829. Zijne geschiedkundige nasporingen omtrent Anjou en Saumur worden zeer geroemd.
Felix Bodin, een zoon van den voorgaande. Hij was lid van de Kamer van Gedeputeerden en stierf den 7den Mei 1837. Hij heeft eene schets der geschiedenis van Frankrijk en Engeland, staatkundige beschouwingen over vertegenwoordigende ligchamen en een roman uitgegeven.
Bodley (Sir Thomas)
Bodley (Sir Thomas), een Engelsch staatsman en geleerde, werd geboren te Exeter in Devonshire den 2den Maart 1544. Om aan de vervolgingen van koningin Maria te ontkomen, nam hij met zijne ouders de wijk naar Duitschland en keerde eerst na de troonsbeklimming van Elisabeth terug. Nadat hij te Oxford gestudeerd en onderscheidene landen van Europa bezocht had, werd hij door Elisabeth met belangrijke zendingen belast.
Na zijn terugkeer in 1597 verwijderde hij zich van het Hof en begaf zich naar Oxford, waar hij zijn tijd en zijn geld besteedde aan de uitbreiding der bibliotheek, naar hem “de Bodleyaansche” genaamd. Hij overleed aldaar den 28sten Januarij 1612. Men zegt, dat hij 200.000 pond sterling aan die boekerij besteed heeft, terwijl hij bij uiterste wilsbeschikking een aanzienlijk kapitaal vaststelde tot bezoldiging van den bibliothecaris en van de bedienden.