Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

De Nederlandsche Bank

betekenis & definitie

De Nederlandsche Bank is de benaming van de centrale bank van Nederland. Ook wel genoemd: Bank of Bankers, DNB en lender of last resort.

Zie ook: bank en instelling.

DNB, opgericht in 1814, is een naamloze vennootschap, waarvan de aandelen voor 100 % in handen zijn van het Rijk. De bank is volledig autonoom, maar de uiteindelijke verantwoorde-lijkheid voor het beleid berust bij de minister van Financiën. Dat autonoom zijn vindt overi-gens haar beperking in het navolgen van de Europese en nationale wet- en regelgeving. DNB is de toezichthouder op de financiële instellingen, daarbij bijgestaan door haar dochters de ‘Autoriteit Financiële Markten’, ‘AFM’ en de ‘Pensioen- en Verzekeringskamer’, ‘PVK’. Daarbij behartigt DNB het prudentieel toezicht op de financiële instellingen, dat wil zeggen de kwaliteit van het management, hun visie, inzicht en beoordelingsvermogen en het te voeren beleid. De AFM heeft als taak het toezicht op hun gedrag, terwijl de PVK, aanvullend gericht is op haar beide specifieke sectoren als institutionele beleggers. Er wordt samengewerkt bin-nen de ingestelde ‘Raad van Financieel Toezichthouders’, ‘RFT’.

Zie ook: aandeel, Autoriteit Financiële Markten, Alternative Investment Fund Managers Directive, beleid, financieel, instelling, institutionele belegger, naamloze vennootschap, Pensi-oen- en Verzekeringskamer en toezicht.

Tevens heeft DNB tot taak Nederland te vertegenwoordigen en daarbij het Nederlandse belang in te brengen binnen de internationale gremia in zake het monetaire beleid.

Naast haar rol als toezichthouder, fungeert een centrale bank ook als een gewone bank. Dat wil zeggen, dat de onder haar toezicht staande banken bij haar geld kunnen lenen, indien zij be-hoefte hebben aan liquiditeiten, eveneens onder nader overeengekomen voorwaarden. Niet alleen vanwege deze positie wordt een centrale bank ook wel aangeduid als de ‘bank of ban-kers’ en ‘lender of last resort’. Deze laatste benaming slaat op de taak gelden beschikbaar te stellen in geval van een hardnekkige economische recessie, om de economie uit het slop te trekken. Daarbij worden die kredieten gedekt door de Staat, waardoor de staatsschuld dan oploopt.

Zie ook: economie, lening en krediet. Tags: aandeel – Autoriteit Financiële Markten – Alternative Investment Fund Managers Directive – bank – Bank of Bankers – beleid – economie – financieel – instelling – institutio-nele belegger – lender of last resort – lening – krediet – Raad van Financieel Toezichthouders – Pensioen- en Verzekeringskamer – toezicht.

< >