Behoefte(n) (materieel) is het algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee wordt aangeduid het geheel aan materiële menselijke verlangens, c.q. een specifiek verlangen daarvan, in economische zin gesteld, waaraan voldaan zou moeten worden door middel van de beschikking over goederen, producten, of te verkrijgen dienstverlening.
Zie ook: basisbehoefte(n), dienstverlening, economie, goederen en product.
Nadrukkelijk is bij dit begrip behoefte(n) in de omschrijving toegevoegd, dat uitgegaan wordt van de materiële behoefte(n) en het invulling geven daaraan via te relateren economische as-pecten. Want behoeften op zich kunnen ook via immateriële middelen bevredigd worden, zo-als het schenken van persoonlijke aandacht en leveren van zorg en bijstand bijvoorbeeld. Er zijn individuele en collectieve behoeften. Die laatste kunnen alleen door collectieve dienstver-lening worden bevredigd, zoals met betrekking tot de handhaving van de orde en de zorg voor veiligheid, infrastructuur e.d. Zie ook: collectieve diensten, infrastructuur en veiligheid.
Hoewel van sommige behoeften een volledige verzadiging op kan treden, is dit (vrijwel) nooit het geval met de totaliteit van de individuele behoeften. De mens wordt geacht zijn behoeften te ordenen in volgorde van dringendheid en daarop zijn consumptiekeuze af te stemmen. Maar de mens heeft ook de neiging zich niet aan dit soort op hem of haar betrekking hebben-de theorieën te houden.
Er is sprake van overlap en slechts nuance verschillen tussen de begrippen ‘eisen’, ‘wensen’ en ‘behoeften’. Zodat die vaak als één geheel genomen worden via dit begrip. Zo is een eis in wezen een behoefte, maar wel een hele sterke, die nadrukkelijk invulling vereist. Terwijl een wens eveneens een behoefte is, zelfs zodanig dat die geformuleerd wordt, maar met het niet invullen ervan kan geleefd worden. Dan treedt namelijk het substitutie-effect op, waardoor genoegen genomen wordt met de wel te effectueren oplossing voor die behoefte. En onder de als derde genoemde behoeften wordt dan verstaan de wel gevoelde, maar niet nadrukkelijk zo geformuleerde behoeften. Evenals de bij de betreffende persoon wel al aanwezige, maar zelf nog niet onderkende behoeften.
Zie ook: substitutie-effect (woningen).
Tags: basisbehoefte(n) – collectieve diensten – dienstverlening – economie – eisen – goederen – infrastructuur – product – substitutie-effect (woningen) – veiligheid – wensen.