Gepubliceerd op 10-11-2017

bordelaise

betekenis & definitie

bordelaise - Zelfstandignaamwoord
1. (voeding) saus bij vlees, gemaakt met bordeauxwijn
Met dit recept wordt het een lekkere bordelaise.
2. (verouderd) (historisch) benaming voor wijnhuizen waar je wijn per glas kon gebruiken
Hij wil naar de Bordelaise en springt op het overvolle achterbalcon van een...... auto-omnibus.
3. (verouderd) type eikenhouten vat van ongeveer 225 liter, ook gebruikt als inhoudsmaat
(…) 1 v. Suiker, 1 bordelaise Vermouth, Order.
4. (verouderd) wijnfles van het type dat kenmerkend is voor bordeauxwijnen
De prijs, een voorsnijmes, lepel en vork in zilver, behaald door Maria Catharina, van D. H. Stam te Amsterdam ; de premie, een kristallen bordelaise met zilver, door de Jonge Anna, van J. A. de Jong, te Leeuwarden.

Woordherkomst
van het Franse woord Bordelaise "Bordeauxse", verwijzing naar de plek van ontstaan

Synoniemen
[1] bordelaisesaus
[4] bordeauxfles

Zie ook
Bordelees, Bordelese