Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Gepubliceerd op 25-04-2022

Opium

betekenis & definitie

Het ingedikte sap der onrijpe zaaddoozen van den papaver of slaapbol (Papaver somniferum L, fam. Papaveraceae) wordt in Suriname gebruikt door de aldaar wonende Chineezen en Javanen. Het gebruik onder de creolenbevolking is gering, onder de Chineezen schijnt het dalende, onder de Javanen stijgende te zijn.

De verordening van 17 Febr. 1908 (G.B. no 13) verbiedt de teelt van P. somniferum evenals die van Cannabis sativa, de Indische hennep, en regelt den invoer en verkoop. Invoer mag alleen plaats hebben door hen, die van den Gouverneur verlof hebben bekomen om het beroep van groot-handelaar in opium uit te oefenen. Verkoop geschiedt alleen door hen, die verlof hebben het beroep van groot- of van klein-handelaar in opium uit te oefenen. Volgens het besluit van 14 Dec. 1908 (G.B. no 89) wordt dit verlof alleen voor Paramaribo, Nieuw Nickerie en Albina verleend, dus niet in andere districten. Behalve deze mag niemand meer opium voorhanden hebben dan 0,05 K.G. Op apothekers, die uitsluitend voor medische doeleinden opium invoeren en afleveren, is de verordening niet van toepassing.

De Gouverneur bepaalt de hoeveelheid welke de apotheker in voorraad mag hebben. (Besluit van 17 Febr. 1908, G.B. no 14). De groothandelaar betaalt een recht van ƒ1000.- de kleinhandelaar van ƒ120.- 's jaars. De verordening regelt den handel in opium in bijzonderheden en bedreigt zware straffen op overtreding der voorschriften. Met ingang van 1 Maart 1918 mag niemand meer P. somniferum (en Cannabis sativa) teelen, invoeren of in bezit hebben. Voor apothekers blijven de gestelde regels gelden.In Maart 1915 zond de Gouverneur aan de Kol. Staten een ontwerp-verordening ter goedkeuring, de strekking hebbende om bovengenoemde verordening in overeenstemming te brengen met de bepalingen van de opium-conventie, waartoe Nederland is toegetreden. In dit ontwerp - op 14 Juni 1915 goedgekeurd - wordt tevens voor de komende vier jaren een progressieve verhooging voorgesteld van het vergunningsrecht voor den verkoop van opium, loopende voor den groothandelaar tot ƒ2000 en voor den kleinhandelaar tot ƒ240. Het invoerrecht bedraagt ƒ40 per K.G.

< >