Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Gepubliceerd op 25-04-2022

Karaibische Zee

betekenis & definitie

Deze wordt begrensd ten N. door de Groote, ten O. door de Kleine Antillen, ten Z. door de kusten van Venezuëla, Columbia, en Panama ten W. door de kusten van Centraal Amerika en Yucatan en door eene lijn gaande van Kaap Catoche naar kaap San Antonio op Cuba, welke laatste lijn de Karaïbische Zee scheidt van de Golf van Mexico. Het middendeel der zee is geheel zonder gevaren voor de

scheepvaart. De zee bevat twee bekkens, die Oost-West van elkander liggen en gescheiden zijn door een rug met minder dan 1000 meter water en enkele ondiepe plekken, waar slechts 9 meter water staat. Deze rug is het verlengde van het Wind-ward kanaal tusschen Cuba en Haïtï en loopt ongeveer WZW-ONO; op het midden van dezen rug ligt het eiland Jamaica. Het grootste, oostelijke bekken is 4000 m. diep. De diepste plek van dit oostelijke bekken is het Curaçao-diep met meer dan 5000 meter; het ligt NO-waarts van Curaçao. De ondiepste plek is de zoogenaamde Sababank, Z.-waarts van Saba, waarop als minste diepte 12 meter wordt gevonden.

Het westelijke beken is kleiner dan het oostelijke; het bevindt zich tusschen Cuba en de kusten van Honduras en Yucatan; de diepten zijn zeer afwisselend van 1000 tot 7000 meter met enkele ondiepe plekken, zooals de Misteriosa bank, waarop slechts 12 meter staat.

De stroom loopt in den regel van het O. naar het W; aan de westzijde der Bovenwindsche-eilanden worden soms noordelijke stroomen ondervonden. De snelheid van den stroom kan gemiddeld op 1 Eng. mijl per uur worden gesteld.

De zee bevindt zich in het gebied van den vollen N.O.-passaat, die gewoonlijk krachtig waait; van Juli tot October kan de wind eene veranderlijke richting hebben, doch waait overigens het geheele jaar door uit het NO. tot ONO.

Het deel der Karaïbische Zee, dat begrensd wordt door de Groote en kleine Antillen wordt ook wel de Coral of Kraal genoemd.

< >