Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Gepubliceerd op 25-04-2022

Akarai-gebergte

betekenis & definitie

Dit gebergte zou gelegen zijn tusschen 56 en 58° W.L. Gr. en iets bezuiden 2° N.B. en het brongebergte zijn van de rivieren die de Corantijn vormen.

De naam Sierra do Acaray komt reeds voor bij A.H. Brué, Carte physique et politique de l'Amérique méridionale, Paris 1821 en vermoedelijk ook op oudere kaarten. Onjuist is dus Elisée Reclus' opmerking in een noot op blz. 12 zijner Nouvelle géographie universelle, deel XIX, Paris 1894 - bij de vermelding van de ‘Caïrrit’, Caïrrit Dekenou’ of ‘Mont de la Lune’ - ‘nom déformé par Brown en Acarai.’Omtrent den naam Akarai zegt C.H. de Goeje in zijne toelichtingen bij de kaart, gevoegd bij het Verslag der Toemoekhoemak-Expeditie. 1908, blz. 179 en 180, dat hij feitelijk behoort aan het brongebergte van de Essequebo; voorts dat Robert H. Schomburgk en H. Coudreau het plaatsten ten westen van den meridiaan van 58° W.L. Gr. Dan vervolgt hij: ‘De opvatting, als zoude de Corantijn ontspringen op het Akarai-gebergte, vindt men alleen op de kaarten van Schomburgk, die vervaardigd zijn vóór 1843. in welk jaar hij voor het eerst de boven-Corantijn opnam. De loop van de rivier op die kaarten berust op inlichtingen van de Indianen, en de na 1843 verschenen kaart geeft de onderlinge ligging van Akarai en Corantijn geheel anders aan.

Toch vindt men op sommige Nederlandsche kaarten wederom bij het brongebied van de Koetari den naam ‘Acaraigebergte’, zonder dat eenige nieuwe opmeting of inlichtingen daartoe rechtigden. Ware hier nu eene terreinverheffing aanwezig, hoog genoeg om van een ‘gebergte’ te spreken, dan zou men nog in overweging kunnen nemen, dit den naam ‘Akarai’ te laten behouden Nu echter is gebleken, dat zoowel de naam ‘Akarai’, als het woord ‘gebergte’ niet behoort op die plek van de kaart, meen ik dat er geen reden bestaat, om deze dwaling, die tot niets nut is, te bestendigen. Een voudigheidshalve is de naam Toemoekhoemak nu aangenomen voor het geheele gebergte, dat de wateren van de rivieren van Fransch- en Nederlandsch-Guiana scheidt van het stroomgebied der Amazone. In het betwiste gebied tusschen Koetari en Nieuwe Rivier, waarvan ongeveer niets bekend is, is geen gebergte of waterscheiding geteekend, en ook geen naam daarvoor gegeven.’ - (Zie ook C.C. Kayser Verslag der Corantijn-Expeditie, 1912).

Niettemin vindt men op de kaart gevoegd bij The British Guiana Handbook 1913, edited bij Alleyne Leechman, den driehoek gevormd door de Koetari en de Nieuwe Rivier, ten Zuiden afgesloten door de ‘Sierra Akarai’. Volgens een aanteekening op de kaart is het gedeelte tusschen 1° en 4° 50' ‘with slight correction’, overgenomen van de kaart van Schomburgk en die van Brown van 1875.

< >