is de naam van den hoogsten bergtop op aarde, gelegen in het Himalaja-gebergte; hij is 8882 meter hoog en tot heden nog nimmer beklommen.
De Mount Everest heeft het als recordhouder niet gemakkelijk gehad. Sedert kolonel Everest hem in 1850 heeft ontdekt, hem zijn naam heeft gegeven en hem heeft gemeten (verkeerdelijk op 8840 meter), is hij allerminst gebleven in het rustig bezit van zijn record. Dadelijk heeft men hem verward met den Gaurisankar, die „maar” 7000 meter meet. Deze hoort zelfs niet onder de 80 bergen boven 7300 meter en hij ligt 57 K.M. van den Mount Everest. Gelukkig is de Everest in zijn rechten hersteld en moet men hem, als men hem een anderen naam wil geven, Chomo Lungma noemen, dat is de Moedergodin der bergen.
Vele expedities zijn naar hem uitgetrokken en vele onderzoekers hebben toen belangrijke waarnemingen gedaan, maar verscheidene zijn daarbij, helaas, omgekomen. Een der laatste expedities was den top tot op korten afstand genaderd, doch moest toen uitgeput terugkeren.
Het grote bezwaar is o.a., dat men op deze grote hoogten zuurstof-apparaten mede moet nemen, welke de bagage, die natuurlijk licht moet wezen, aanzienlijk verzwaren.
De top is echter al wel door menselijke ogen van nabij aanschouwd, n.l. toen in 1933 een Engelse vliegenier een kwartier daarboven heeft rondgevlogen.