De Duitse dichter Heinrich Heine werd in 1799 te Dusseldorp geboren: hij werd orthodox-Joods opgevoed en voorden handel opgeleid. Het koopmanschap boezemde hem echter zoveel afkeer in, dat hij, toen zijn oom Salomon Heine hem een jaargeld toekende, in 1819 naar Bonn trok om in de rechten te gaan studeren.
Ook deze „droge” studie schonk hem weinig voldoening. Reeds in ’t volgende jaar verhuisde hij naar Göttingen, waar hij zich ook veel aan de letterkunde wijdde.
In 1823 promoveerde hij tot doctor in de rechten en ging tot den christelijken godsdienst over. Hij maakte zich echter zo gehaat door zijn révolutionnaire en bitter spottende geschriften, paste over het geheel zo slecht in het Duitse milieu, dat hij het daar niet meer kon uithouden en zich in 1831 te Parijs vestigde.
In 1856 stierf hij aldaar, na ii jaar door een slepende ziekte aan zijn bed gekluisterd te zijn geweest.Heine was ongetwijfeld een groot dichter. Bij het lezen van zijn werken komt men tot de gedachte, dat zijn ziel als ’t ware verscheurd was: het goede in hem voerde een voortdurenden strijd tegen het kwade. In tijden, dat het edele triomfeerde, schreef hij verzen, die tot de schoonste en gevoeligste van de Duitse letterkunde behoren.
We noemen slechts „Ein Fichtenbaum steht einsam”, „Du bist wie eine Blume”, „Im wunderschönen Monat Mai”, „Auf Flügeln des Gesanges”, „Die Lotosblume ängstigt”, „Ich grolle nicht”, „Das ist ein Flöten und Geigen”, „Und wüssten es die Blumen”, „Nach Frankreich zogen zwei „Grenadier’ ”, en nog zoveel andere, o.a. het algemeen bekende lied „Die Loreley”.
Van zijn prozawerken zijn de allerbekendste „Die Harzreise” en „Der Rabbi von Bacherach”, maar ook de „Bäder von Lucca” en het „Buch Legrand” zijn meesterstukken.
Minder bekend zijn de toneelstukken „Almansor” en „William Ratcliff”.
Deze meest Franse Duitser ligt in Parijs begraven en zelfs monumenten, die aan hem herinneren, zoekt men in Duitsland in den regel te vergeefs. De antipathie van vele Duitsers tegen Heine heeft bijna steeds weten te verhinderen, dat de geniale dichter daar op deze wijze geëerd werd.