Galium: is afkomstig van het Griekse woord gala = melk, omdat het plantje de melk kan doen stremmen, dus kaasstoffen doet afscheiden. Een andere verklaring is dat het afkomstig is van het Latijns Galli, de `galieres, naam van een in Frankrijk levend volk; inheems in Frankrijk of daar het eerst gevonden.
Aparine: is afgeleid van het Griekse woord apaireo = ik grijp, ik pak beet.
Kleefkruid: de gehele plant, ook het zaad, is bedekt met kleine, kromme stekeltjes of haartjes die zich vasthechten aan allerlei voorwerpen, vooral kleren en vachten wanneer zij daarmee in aanraking komen, vandaar de Nederlandse naam.
Bijzonderheden:
• de naam kleefkruid is misleidend, want de plant kleeft niet echt, maar heeft stekelhaartjes op de groene delen, waardoor zij kleverig kan aanvoelen en zich kan vasthechten aan onder andere textiel. Het zou eigenlijk ‘klitkruid’ genoemd moeten worden;
• kleine exemplaren kunnen op eigen benen staan, maar meestal hangen de stengels tussen de overige vegetatie, daarop steunend met hun stekelharen. Zo kunnen ze meer dan een meter lang worden;
• al sinds het begin van de akkerbouw in onze streken (4200 v. Chr.) komt Kleefkruid in akkers voor. Tegenwoordig vormt deze ‘halve liaan’ daar in toenemende mate een probleem, doordat het zware bemesting goed verdraagt, voor veel bestrijdingsmiddelen ongevoelig is en over een lange periode kan kiemen.
Gepubliceerd op 12-05-2020
Kleefkruid, Galium aparine
betekenis & definitie