VREEDENDALL, FREDERICKS VREEDENDALL, Vallée de la Paix de Fréderic, is de naam eener Loge, welke reeds in 1637 te 's Hage heeft bestaan. De edele Prins FREDERIK HENDRIK was er reg M De Loge had blaauw en oranje tot hare kleuren; tot de leden behoorden de BBD J. VAN WASSENAER, LODEWYK VAN NASSAU, heer van Beverwaerde, J. VAN NECK, J. BACKER, DIRK DE VLAMING, G.
LE SAIGNE, N. VAN DER DUYN, J. VAN DER GOES, J. VAN FOREEST, J. VAN NISPEN, J. BENTINCK, A.
VAN WASSENAER, C. SLOET, W. VAN BROEKHUYSEN, CHARLES DE HAUTAIN, VAN HANS VAN RAEDSVELDT, D. VELDHUYSEN, C. VAN DER HAER, J. VAN LYNDEN, CONSTANTYN HUYGENS, O.
DE RAFELIS, L. GODIN, A. VAN DER CAPELLEN, S. VAN BYLANDT, R. VAN HEECKEREN, F. DU PATIT, J.
VAN DEN KERCKHOVEN, Heer van Heenvliet, F. VAN DOHNA, C. DOUGLAS, F. SCHUYLENBURCH.Deze Loge door den dood van Prins FREDERIK HENDRIK in verval geraakt en uiteen gegaan zijnde, wist men niet waar de stukken waren gebleven; tot iemand van het geslacht WASSENAER die onder familiepapieren vond. Tusschen 1780 en 1790 gaf de Heer WASSENAER VAN OBDAM ze ten geschenke aan den Baron van boetzelaer (toen Gr M Nat), te gelijk met het Charter van Keulen. Zie verder dat Art. voor de bijzonderheden, bij de opvolgende overgave, voor de wijze, waarop zij in handen zijn gekomen van den tegenwoordigen Gr M Nat, en voor de stukken, welke er van zijn overgebleven. De bronnen, waar men een breeder berigt er over kan vinden, zijn: Ann Mag T. I. p. 335-354, T. III. p. 165-191. Feestviering der Loge la Bien Aimée, ter gedachtenis van het drie honderdjarig Jubilé van het Charter van Keulen, 5835, 8vo. vooral bl. 76, Anteekening III, en Bijlage B, 108-123.
Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap VRIJHEID, GELIJKHEID EN BROEDERSCHAP. Deze woorden, aan welke zoo menigvuldige nadeelige beteekenissen gegeven zijn, en die, door BARRUEL en dergelijken, zoo dikwijls als wapenen tegen de Broederschap der Vrijmetselaren gebruikt werden, zijn alleen van toepassing op het innerlijke der Broederschap; want daar-alleen moet zedelijke vrijheid, gelijkheid en broederlijke vereeniging heerschen, buiten deze grenzen hernemen alle burgerlijke betrekkingen hare regten.
Dewijl de kasten-geest (zegt de Baron VON WEDEKIND op bl. 114-118 van het 1e. Deel zijner Baustücke), de onderlinge toenadering belet van hen, wier geest en hart vermaagschapt is, zoo is een van de hoofdbedoelingen der V M , het herstellen van de zedelijke en onderlinge aantrekking der vermaagschapten, door het ter zijde schuiven der profane beletselen. Wanneer men al in de prof kringen alleen stand en geboorte aanspreekt, zoo moet bij ons de mensch slechts tot den mensch spreken.