Woordenboek voor vrijmetselaren

W. de Grebber (1844)

Gepubliceerd op 22-09-2020

Schootsvel

betekenis & definitie

SCHOOTSVEL. (Het) In het Eng. the apron made of white skin, was oorspronkelijk zeer eenvoudig. Men zag het in de later ingevoerde hooge graden een groote rol spelen, en werd het daarin van allerhande kostbare stoffe vervaardigd en met goud en zilver geborduurd, ten einde een hoogen dunk te geven van den Ma9D rang van hem welke er mede was bekleed. Van daar sloeg die zucht ook over naar de eigenlijke V M, en wordt, in navolging van Frankrijk, thans ook in Nederland er meer werk gemaakt, om op deze Tabliers allerlei Maç zinnebeelden in verschillende kleuren te stikken, of te borduren, hetzij in zijde, in taf, of in andere stoffen. Het is het hoofddeel der Maçonnieke kleeding, zonder welke geen Vrijmetselaar in de Loge mag verschijnen, en het zinnebeeld van werkzaamheid, ofschoon sommigen het als het beeld van betamelijke schaamte voorstellen. Ook de nieuw aangenomen Esseër kreeg een schootsvel).

Volgens de bepalingen van de Eng. Gr L behoort het Leerlings schootsvel te zijn van wit, glad lamsvel, 14-16 (Eng.) duim breed en 12-14 duim lang, aan de onderzijde vierkant en zonder versiersels. Dat van den Gezel is voorzien van twee hemelsblaauwe rozetten, met linten van gelijke kleur. Dat van den M met hemelsblaauwe voering en een boordsel van gelijke kleur, 1 ½ duim breed en op de klep met eene derde hemelsblaauwe roos. Geen andere kleur of versiersel wordt toegelaten, met uitzondering der Logeambtenaren, welke in het midden de zinnebeelden van hun ambt in zilver of in het wit geborduurd mogen hebben. Voor de reg MM en Gr Off zijn andere versiersels bepaald.

Hier te lande is de kleur van het boordsel gelijk aan die der L welke het uitreikt. Te wenschen ware het, dat de reg MM hier te lande waakten tegen de overtredingen der wet te vaak geschonden welke verbiedt met eenig kenteeken der hooge graden in de LL der blaauwe of eigenlijke V M te verschijnen.

< >