v
Van Gri. Thekla, uit Theokleia, vr. afleiding van Theokles; theo- is 'god' en -kies is ‘roem’. In vroege legenden is Thecla de naam van een bekeerlinge van Paulus; kerk. feestdag: 23 sept. Zij werd vooral in de Gri.-orthodoxe kerk vereerd als de eerste martelares. Daardoor vond haar naam in het Oosten veel verbreiding. Ondanks de aanvankelijke scepsis in het Westen verbreidde de naam zich ook daar met haar verering (vooral van Milaan, Tarragona en Lyon uit), later vooral ook in Du.
Een andere heilige met de naam Thecla werd in de 8e eeuw in Eng. geb. Zij was non in Winborne en familie van de hl. Lioba. Zij werd abdis in Kitzingen en waarschijnlijk ook in Ochsenfurt. Kerk. feestdag: 15 okt. De populariteit van de naam werd mede vergroot doordat Schiller deze in zijn drama 'Wallenstein' gebruikte en door de dichterlijke bewerking van de legende van de eerstgenoemde Thekla door Paul Heyse (1859).
In het n., vooral in Fri., werd de naam populair als 'verlatijnsing' van Fri. namen (Teak, Teakle e.d.) om een heiligennaam te geven. Oudste voorb. van het gebruik van de naam: Tecla dicta Teeck, Megen (Noord-Brab.), 1437.