Volgens vD 1904/1995: "benaming voor de steenraaf, Alpenraaf". Deze blijkt dan volgens hetzelfde woordenboek identiek met de "steenkraai, waarvan een roodsnavelige (Pyrrhocorax graculus) en een geelsnavelige (P. alpinus)" onderscheiden worden, m.a.w. de Alpenkraai Pyrrhocorax pyrrhocorax en de Alpenkauw P. graculus ← (let op het foute (achterhaalde) gebruik van de wetenschappelijke namen.
Klip staat voor kale rots (vnl. aan zee), de biotoop van deze vogels (bijv. in Wales).'-Kop' wordt in vDE 1993 opgegeven als verwant met D (dial.) Koppe, Kob 'kraai, raaf' en N Kobbe ='Zilvermeeuw'. Het geeft niet de ouderdom van Klipkop. In Houttuyn 1762 (p.422) is sprake van de Klip-Hoppe, de N naam voor Linnaeus' 4e der "Hoppen" (als zodanig opgevat vanwege de iets gebogen snavel), "Upupa Pyrrhocorax" (dezelfde die nu Pyrrhocoraxpyrrhocorax heet). Op p.424 spreekt Houttuyn van "onze Klip-Hoppe", maar de soort komt en kwam in de Lage Landen niet voor. Men kende hem en de verwante Alpenkauw slechts van de buitenlandse literatuur (w.o. Plinius).
Houttuyn noemt voor dezelfde soort (de Alpenkraai dus) ook de naam Steen-Kraay, welke ook gehanteerd wordt (Steenkraai) door Schlegel 1858. Het is vooralsnog niet duidelijk, of Klipkop en *Kliphop (<Klip-Hoppe) naast elkaar voorkwamen en/of elkaar beïnvloed hebben. Gezien het ten enenmale ontbreken van een D naam voor Alpenkraai of Alpenkauw die model gestaan kan hebben voor NKlipkop [Wüst 1970; S&vB 1892; Suolahti 1909; Eber &Peucer 1549], ligt een verschrijving van de naam *Kliphop als bron voor de naam Klipkop voor de hand.