Volksnaam voor de Grasmus, zonder vermelding van de locatie [vD 1904/1970; B&TS 1995]. Schlegel 1858 vermeldt Erwtenbikkertje voor Groningen.
Gavere & Bemmelen 1856 vermelden de naam echter niet; wel Kersenpikker voor de Braamsluiper. Misschien is er een misverstand opgetreden door deze laatste naam. Kersenpikker voor de Braamsluiper is al een weinig zinnige naam, maar Erwtenpikker voor de Grasmus slaat helemaal nergens op. VPG 1983 vermeldt beide namen dan ook niet; wel Karsebikker voor de Appelvink. Rynja 1983 vermeldt Erwtenbikkertje én Kersenpikker(tje) als namen voor de Grasmus, de eerste ws. op gezag van Schlegel 1858.De naam Erwtenpikkertje voor de Grasmus berust dus ws. op een misverstand bij het inwinnen van de volksnamen voor vogels. Een Grasmus eet geen erwten, en pikt ze ook niet aan. De indruk dat dit zo is, kan men bij deze vogel al evenmin gemakkelijk bekomen. Mogelijk echter zag men een heel andere vogelsoort aan voor het Erwtenpikkertje, en wel de Witte Kwikstaart. Deze soort, ook wel Akkermannetje genoemd, foerageert wel op erwtenakkers om er insecten te zoeken! Een interessante parallelle situatie vinden we bij de volksnaam Koewachtertje ← voor de Grasmus.
ETYMOLOGIE N erwt <N Erwtte, erwte, erte (=Lat Pisum) [VK c.1618] <mnl aerwete, erwete, arwete, arewete [jvM c.1266, vs.680]; westfries urt (zie ook sub Urretje); westerlauwersk eart(e); mnd erwete; oudsaksisch erit (?>oudnoords ertr; D Erbse <mhd arw(e)iz, arw(e)iz <ohd araw(e)iz. {E pea en F pois <Lat pisum} Het Lat etymologische equivalent is ervum 'Linze1 Lens1 esculenta, Wikke Vicia'; dit is verwant met Gr öpoPog órobos 'Erwt Pisum'. Het woord is mogelijk ontleend aan een kaukasische taal. Gr epePtvOóg erebinthos 'Erwt' is mogelijk de ontwikkeling tot een woord dat gelijkt op Gr xepePtvOóg terebinthos 'Terpentijnboom Pistacia terebinthus', uit de hars waarvan terpentijn werd bereid.
1 Lat Lens en N Linze volgen wat de klinker betreft Klankwet nr. 11. N lens 'gekromd glas' (1744 [Sijs 2001]) is uit het Lat geleend (lens is overdrachtelijk gebruikt; het glas heeft de vorm van de linze).