Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Vruchtenlimonadesiroop of Vruchtensorbet

betekenis & definitie

Hieronder wordt volgens het Jam- en Limonadebesluit verstaan, een mengsel van vruchtensap, suikeroplossing, citroenzuur of citroensap. Hieraan mogen worden toegevoegd, geheele of in stukken verdeelde vruchten, een natuurlijke vruchtenessence, een onschadelijke kleurstof, hoogstens 0,2 % agar-agar of 0,2 % pectine. Als conserveermiddelen zijn toegelaten: 75 mg zwaveligzuur en 250 mg benzoëzuur, per kg van de waar. Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn.

Andere vruchten, dan die op de verpakking in woorden (andere afbeeldingen zijn toegelaten!) voorkomen, moeten afwezig zijn. Het suikergehalte moet minstens 55 % bedragen en het gehalte aan zuiver vruchtensap minstens 30 % (bij Ananas en Citroen minstens 20 %). Het woord „vruchten” mag vervangen worden door den naam van de vrucht. Indien dit woord niet wordt vervangen door den naam van de vrucht, dan moet deze bij wijze van vermelding, onder de wettelijke aanduiding voorkomen.

Voorbeelden van wettelijke aanduidingen zijn:

VRUCHTENLIMONADESIROOP (letterhoogte minstens 4 mm) kersen (letterhoogte minstens 3 mm)

Inhoud of Netto 0,75 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)

VRUCHTENSORBET ANANAS Inhoud of Netto 0,5 liter (letterhoogte minstens 4 mm) (letterhoogte minstens 3 mm)

(letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)

KERSENLIMONADESIROOP (letterhoogte minstens 4 mm)

Inhoud of Netto 0,8 liter (letter- en cijferhoogte 4 mm minstens)

ANANASSORBET (letterhoogte minstens 4 mm)

Inhoud of Netto 0,9 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)

Desgewenscht mag ook de toevoeging „met vruchtensap bereid” gebruikt worden.

< >