Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Kardamom

betekenis & definitie

Kardamom is een specerij, die wat den smaak betreft, veel op gember gelijkt, ofschoon ze niet uit een gemalen wortelstok maar uit poeder van zaadjes bestaat. De kruiderij is voornamelijk in Engeland zeer gezocht (in worst en likeur). Ook in de parfumerie wordt de vluchtige olie, uit het zaad gestookt, voor vele doeleinden gebruikt.

De Kardamomplant (Eletteria cardamomi) wordt meestal in diepe bosschen aangeplant. In het Specerijbesluit wordt deze aromatische stof genoemd.

De specerij moet voldoen aan de gewone eischen van zuiverheid, waar alle specerijen aan moeten voldoen. Bovendien moet de waar op verpakkingen duidelijk als zoodanig aangeduid worden. In winkels en verkoopplaatsen waar de specerij los verkocht wordt, moet de naam voorkomen op voorraadflesschen, bakken of voorraden in hoofddrukletters van minstens 1,5 cm hoogte en minstens 1 mm lijndikte.

< >