Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Dieet (calorieënrijk)

betekenis & definitie

Dieet (calorieënrijk) - Hieronder wordt verstaan een kostvorm met een hooge voedingswaarde. Het koolhydraatrijke en in nog meerdere mate het vetrijke dieet, zal aan een dergelijken eisch voldoen. Meestal zal het niet gewenscht zijn, dat het gehalte aan eiwit sterk vermeerderd wordt, Zoodat in vermeerdering van het gehalte aan koolhydraten en vetten hier de oplossing moet gezocht worden. In enkele gevallen tracht men dit te bereiken door het voorschrijven van groote hoeveelheden bier, vooral de donkere extractrijke soorten (Beiersch bier, Stout, Bockbier komen hiervoor in aanmerking).

Het kan om bepaalde redenen wenschelijk zijn, dat het volume van het totale dagelijksch voedsel niet veel grooter zal zijn dan gewoonlijk, terwijl bovendien het voedsel vooral niet den indruk van „machtig” mag maken. Boter, vet, kaas en room zijn voedingsmiddelen, waardoor het volume van het dagelijksch voedsel niet veel zal toenemen. Ook stamppot is vaak een zeer geschikt middel om veel calorieën, in een betrekkelijk klein volume toe te dienen, omdat deze spijsvorm het eigenaardig vermogen heeft, om ongemerkt groote hoeveelheden vet op te kunnen nemen. Eetwaren als, gerookte visch, worst en niet geëmulgeerde vetten maken een bepaalde spijs „machtig”. Merkwaardig is dat zuren dikwijls het tegenovergestelde bewerken. Citroensap vermindert sterk dezen indruk, terwijl bijv. uien, knoflook en sjalotten, het gevoel van spoedige verzadiging weer bevorderen.

< >