(nieuwlat. Cambium; fransch Lettre de change; duitsch Wechsel of Tratte; eng.
Bill; ital. Lettera di cambio) meestal verkort wissel genaamd, is een geschrift uit een plaats gedagteekend, waarbij de onderteekenaar (trekker) iemand (betrokkene) last geeft, om een daarin uitgedrukte geldsom op eene andere plaats op of na zicht, of op een bepaalden tijd, aan eenen aangewezen persoon of aan deszelfs order te betalen, met erkenning van ontvangen waarde of van waarde in rekening.Een W. kan worden getrokken: a) aan de order van den trekker zelven; b) op zekeren persoon en betaalbaar aan de woonplaats van een derde; c) voor rekening van een derde.
Wissels op zicht moeten op het oogenblik dat zij worden vertoond, betaald worden, en kunnen bij weigering van niet betaling geprotesteerd worden. Die, getrokken op eenigen tijd na zicht, moeten door den houder aan den betrokkene ter acceptatie worden aangeboden; de acceptatie moet door hem die fonds onder zich heeft, geschieden binnen 24 uren na de aanbieding, door zulks duidelijk op den W. te stellen; de betrokkene moet die acceptatie onderteekenen en daarenboven dagteekenen als de W. op eenigen tijd na zicht is getrokken; bij weigering van acceptatie moet de W. van non-acceptatie door den daartoe bevoegden ambtenaar (in den regel den deurwaarder, maar ook de notaris of de griffier van den kantonrechter zijn daartoe bevoegd) geprotesteerd worden. De houder van een W. moet binnen den tijd, bij de wet bepaald, de betaling of acceptatie vragen. De eigendom van een W., betaalbaar aan order, kan, zoolang de W. niet is vervallen, aan anderen worden overgedragen door middel van endossement. Het endossement wordt op den rug van den W. gesteld, behelst den naam van den persoon, aan wien of aan wiens order de betaling moet geschieden, met bijvoeging van „waarde genoten”, met aanduiding van den derde, van wien de waarde mocht afkomstig zijn, of van „waarde in rekening”, en moet zijn gedagteekend en onderteekend. Wanneer het endossement een dier vereischten mist, wordt het gehouden voor een volmacht tot invordering van den W.
Na den vervaldag kan de eigendom niet op andere wijze overgaan, dan met afzonderlijke acte van overdracht. Het endossement kan ook in blanco, enkel door bloote naamteekening geschieden; daardoor wordt iedere houder van den W. de eigenaar daarvan.
De houder van den W. heeft het recht de op een W. uitgedrukte som te vorderen van allen, die den W. hebben geteekend, geaccepteerd of geëndosseerd:
Wissels op eenigen tijd na zicht, zijn betaalbaar op den vervaldag. De termijn van een of meer dagen, maanden enz. na zicht begint te loopen op den eersten dag na d.e acceptatie of het protest van non-acceptatie; des Maandags, indien de betaaldag op een. Zondag valt. In geval de W. op den vervaldag niet wordt betaald, moet daags daarna protest gedaan worden; maar indien de W. op Zaterdag vervalt, geschiedt het protest op Maandag.
Wanneer de trekker soms voor meer mocht hebben getrokken dan hij te vorderen had,, kan de betrokkene volstaan met het door hem werkelijk verschuldigde te betalen; de ambtenaar, die het protest doet, is verplicht die betaling aan te nemen.
Hij, die den W. heeft getrokken en dus aan den betrokkene last heeft gegeven den W. bij voorkomen te betalen, is verplicht er voor te zorgen dat die lasthebber de noodige gelden of waarden hebbe voor de betaling van den W. op den vervaldag. Intussehen blijft toch de trekker, in geval de betrokkene den W. niet op den vervaldag betaalt, persoonlijk aansprakelijk tegenover den houder van den W. en de vroegere endossanten, ook al heeft hij aan den betrokkene fonds bezorgd om de betaling te kunnen doen. Alleen wanneer de houder den W. niet op tijd heeft laten protesteeren en de trekker kan bewijzen dat hij fonds had bezorgd aan den betrokkene op den vervaldag, is de trekker niet persoonlijk verantwoordelijk meer en kan hij volstaan met zijn vordering op het fonds af te staan aan den houder.
Met bezorgen van fonds staat gelijk, dat de betrokkene op den vervaldag van den W, een opeischbare som aan den trekker schuldig is, welke minstens even groot is als de op den W. uitgedrukte som.
Er kan zich ook iemand borg stellen voor de richtige betaling van den W. Zoodanige borgtocht wordt ,,avar genoemd en wordt gewoonlijk op den W, zelf geschreven, maar kan ook bij afzonderlijk geschrift worden gesteld. De aval-gever is tot hetzelfde verbonden als allen, die den W. hebben geteekend en op dezelfde wijze als hij, voor wien hij zich heeft borg gesteld.
Het wisselrecht vindt men in den zesden titel van ons Wetboek van Koophandel.