(baron). Englsch werktuigkundige, geb. 18,10 te Newastle, uitvinder van een stoom-electriseermachine en van een verbeterd soort geschut, dat hij later zelf weer liet varen en er een ander voor in de plaats stelde; in 1859 werd hij hoofd-ingenieur voor het getrokken geschut (engineer of Rifled Ordnance) en kort daarop directeur der koninklijke engelsche gieterij.
Toen de engelsche regeering de voorkeur gaf aan de kanonnen stelsel-Whitworth nam hij in 1863 ontslag.Armstrong’s stoom-electriseermachine is een werktuig waarbij de ontwikkeling van electriciteit geschiedt door de wrijving van door kleine openingen ontsnappenden waterdamp. A. kwam op het denkbeeld dezer methode door een lek in de veiligheidsklep van een stoomketel; de stoker bracht toevallig de eene hand in de nabijheid van den stoomstraal, en toen hij de andere uitstrekte om den hefboom der veiligheidsklep te grijpen, gevoelde hij op hetzelfde oogenblik een sterken schok, en zag een heldere vonk tusschen den hefboom en zijn hand overspringen. Armsrong, hiervan onderricht nam proefnemingen bij andere stoomketels, en overtuigde zich dat ontsnappende stoom positief-electrisch is geladen. Proeven nemende met een locomotief die hij had geïsoleerd, kwam hij tot de ontdekking dat deze negatief werd eëlectriseerd wanneer men door midel van metalen punten aan, den in den dampkring ontsnappendén waterdamp zijn positieve electriciteR onttrok; hij verkreeg op deze wijze zeer sterke vonken. Zijn op deze verschijnselen berustende machine bestaat uit een stoomketel van geslagen ijzer; deze heeft inwendig een vuurplaat en is geïsoleerd door vier glazen voeten; aan de rechterzijde van den ketel is vertikaal een glazen buis (zie illustr., bij O) aangebracht, die aan beide uiteinden met den ketel in gemeenschap staat, en de hoogte van het water aangeeft. Een kleine manometer met saamgeperste lucht geeft de drukking aan.
Boven op den ketel bevindt zich een kraan (C), die geopend wordt wanneer de stoom een genoegzame spanning heeft verkregen ; boven op deze kraan is een vergaarbak aangebracht (B), waarin de buizen rondloopen, door welke de stoom moet ontsnappen; bedoelde buizen loopen uit in mondstukken (A) waarbinnen de stoom door een uitsteeksel gedwongen wordt een gekromden loop aan te nemen, hetgeen de wrijving zeer vermeerdert. De vergaarbak (B) is gevuld met koud water teneinde de ontlastingsbuizen te verkoelen. Op deze wijze ondergaat de stoom, alvorens de uitgangsmonden te bereiken, een zekere mate van condensatie, en treedt, met waterblaasjes vermengd, naar buiten. Faraday bracht het eerst aan het licht dat de ontwikkeling van electriciteit volgens dit stelsel niet plaats heeft door de condensatie van den stoom, doch alleen moet worden toegeschreven aan de wrijving der waterbolletjes tegen de randen der uitstroomingsmonden.
Het Armstrong-kanon wordt van staafijzer gebouwd; de staven worden in witgloeienden toestand om een kern gelegd en daarna aaneengeweld en afgedraaid, waardoor holle cylinders worden verkregen, waarvan er drie tot een schacht behooren. Over de verbindingsplaatsen worden, op dezelfde wijze vervaardigde, banden geslagen; het smeden der trekken geschiedt machinaal. De lading heeft plaats door middel van een laadstok door de staartschroef, die inwendig is uitgehold en door een toestel uiten ingeschroefd kan worden. Het projectiel is cylindervormig of eirond en ontploft door een toestel, best aande uit een stukje in een koker besloten ijzer, dat bij het afgaan van het schot losspringt, achterwaarts wijkt en bij het treffen van den kogel aan de voorzijde op eenigslagkruit valt.