oud-duitsch vorstengeslacht, dat in Beieren, Bohemen en Oostenrijk uitgestrekte goederen bezit. Van de leden vermelden wij:
Johann, vrijheer zu S., duitsch jurist, 1463—1528; samensteller van de „Bamberger Halsgerichtsordnung”, de grondslag der Carolina,
Adam, graaf zu S., in 1587 geb. Hij was de bestuurder der belangrijkste staatszaken voor keurvorst George Wilhelm. Zijn raad, met Oostenrijk een verbond aan te gaan, deed de verdenking op hem rusten, dat hij misbruik maakte van het vertrouwen, door den zwakken keurvorst in hem gesteld. Onder diens opvolger gevangen genomen in 1641 en kort daarop overleden.
Karl Philip, vorst von S., oostenr. generaalveldmaarschalk, in 1771 geb. te Weenen, werd in 1799 luitenant-veldmaarschalk. In den slag bij Wagram voerde hij op den terugtocht de achterhoede tot Znaim aan. Hij kreeg het bevel over het hulpkorps, dat Oostenrijk in den Franschen oorlog tegen Rusland moest leveren; gedurende dezen veldtocht ontving S. van keizer Franz den maarschalksstaf. Na zijn terugkeer werd hij belast met het opperbevel over het observatieleger in Bohemen, waarbij zich, na de oorlogsverklaring van Oostenrijk, een gedeelte der pruis. en russ. legers aansloot; hij werd nu tot generalissimus der gezamenlijke legermachten tegen Frankrijk benoemd, sloeg Napoleon bij Leipzig en voerde in 1814 het leger der verbonden mogendheden naar Frankrijk. Toen Napoleon van Elba teruggekeerd was, kreeg S. het opperbevel over het leger der gealiëerden .aan den Boven-Rijn. S. overl. 1820.
Felix Ludwig Johann Friedrich, vorst van S., staatsman, in 1800 geb., werd in 1838 tot gezant bij de hoven van Turijn en Parma benoemd. In krijgsdienst getreden, klom hij spoedig op tot luitenant-veldmaarschalk. Na het bedwingen van den October-opstand (1848) werd S. aan het hoofd der regeering geplaatst, waar hij een groote energie aan den dag legde. Het plan om een nauwere tolvereeniging van Oostenrijk met Duitschland tot stand te brengen, werd gelukkig door hem ten uitvoer gebracht. Hij overleed in 1852.
Friedrich, vorst van S., oostenr. politikus, geb. 1862; conservatief, een der leiders van de nationalistische Tsjechen in Bohemen, lid van verschillende vertegenwoordigende lichamen, o. a. van den boh. landdag, als afgevaardigde der grootgrondbezitters.
Karl, erfprins von S., geb. 1859, met zijn broeder prins Friedrich hoofdvertegenwoordiger van den tsjechischen feodalen adel.