1) Stad en rivierhaven in de confederatie van Canada, prov. O.-Canada, op het eiland Montreal in de St.
Laurens, uitgangspunt van verschillende zijtakken van den Grand-Trunk-spoorweg, hoofdzetel van dén handel op de St.-Laurens-rivier. Over deze rivier voert de 2800 m. lange Vietoria-birug, het prachtige bouwwerk van R. Stephenson. De stad dankt haar bloei in niet geringe mate aan de voortreffelijke ligging, daar zij gebouwd is aan het punt, waar de St. Laurens niet langer naar boven bevaarbaar is, en is dus een gewichtige stapelplaats voor den handel langs de St.-Laurens-rivier. De stad M. bestaat uit een boven- en benedenstad.
De roomschkath. kathedraal, in gotischen stijl gebouwd, is de schoonste kerk in Britsch-N.-Amerika. De stad heeft verder een menigte andere kerken, verscheidene inrichtingen voor hooger onderwijs, w.o. ook de universiteit van MacGill-college, verder een gymnasium, een militaire school, een seminarie, een uitgebreide bibliotheek, een doofstommen-instituut. Een prachtige waterleiding levert het noodige water. Zoowel kunsten als wetenschappen staan op hoogen trap van bloei. De invoer bestaat meest uit fabricatie van Engeland en de Ver.Staten; de uitvoer uit voortbrengselen van het land, vooral pelswerk, tarwe, gerst, haver, boter, kaas, visch en vleesch. Het verkeer met Engeland wordt door een menigte stoombooten onderhouden.
Behalve vier gewone dokken heeft M. nog eenige hydraulische. Met Quebec is het stoombootverkeer ook zeer levendig. M. is in 1640 door de Franschen gesticht, die de stad echter in 1670 moesten afstaan. 148.000 inw.2) Fransch stadje, dep. Aude, w. van Carcassonne, 2700 inw.