Gepubliceerd op 23-02-2021

Liverpool

betekenis & definitie

1) Engelsche stad en zeehaven, graafschap Lancashire, bij de Iersche zee, aan den breeden mond van de Mersey, w.z.w. Manchester en 60 uur n.w.

Londen. L., na Londen de voornaamste zeehaven van Engeland, is door verscheidene spoorwegen met alle deelen van Engeland en door kanalen met de districten Cheshires, Birmingham, Manchester en Leeds verbonden; geregelde stoombootdiensten onderhouden het verkeer met de engelsche kuststeden, Schotland, Ierland, Madeira, W.-Indië, Ver. Staten, de Westkust van Afrika en Australië. De stad is omgeven door voorsteden: Toxteth, West-Derby, Everton, Edgehill, Kirkdale en Kirkshaven; ook Birkenhead kan als voorstad van L. beschouwd worden. Hoewel onregelmatig gebouwd, heeft de stad toch vele breede en rechte straten, die in de laatste jaren door menig fraai gewrocht van de bouwkunst zijn opgeluisterd. Langs den oever van de Mersey vindt men een linie van scheepsdokken en bassins van bijzonder grooten omvang.

Eenige van deze staan met het Liverpool-Leeds-kanaal in verbinding en de meeste anderen hebben vloed-sluizen. Niettegenstaande deze verbazende dokken-toestel, vereischt het steeds aangroeiend handelsverkeer nog voortdurend grootere uitbreiding; men is dan ook nog steeds bezig de dokkenlinie verder noordwaarts uit te breiden. De London-and-NorthWestern-spoorweg heeft een treinverkeer op den hoogen stadsgrond te Edgehill en van daar loopen verschillende spoorweg-takken door tunnels, één midden door de stad naar het algemeen verkeer, één naar de n. en één naar de» z. dokken, beide voor goederen. De spoorwegen van Lancashire, Lancashire—Yorkshire en Liverpool—Southport, loopen hier langs een viaduct van de huizen van Titheburnstreet samen naar een van de grootste spoorwegstations, die men kent. L. wordt van water voorzien uit eenige groote reservoirs, waarin het opgepompt wordt met zulk een sterken druk, dat men branden bluscht met waterstralen, die zonder tusschenkomst van spuiten, rechtstreeks uit de waterbuizen komen. Tot de voornaamste gebouwen behooren: het stadhuis, dat aan de eene zijde van een plein staat, welks andere kanten door de beurs-gebouwen worden ingenomen, en verscheidene r.-kath. kerken.

Tot de inrichtingen van onderwijs behooren: het L.-Royal-Institution met een uitgebreide bibliotheek en het Collegiate, de school voor toegepaste kunsten en wetenschappen, en andere voor geneeskunde; verder heeft men er de in 1860 gestichte school voor nationale historie, de Fine-Arts-Gallery van Walker, de sterrenwachten en verscheidene genootschappen voor wetenschap, een krankzinnigen-gesticht en inrichtingen voor doofstommen. De bank van Engeland heeft te L. een bijbank en daarnaast vindt men de L.commercial-bank; beide deze fraaie gebouwen zijn bij de beurs. Behalve deze banken heeft de stad nog een tiental andere. Er zijn ook eenige groote suikerfabrieken, brouwerijen en verscheidene andere fabrieken en verder zeer uitgebreide scheepstimmerwerven. Maar meer dan aan dit alles ontleent L. zijn groote belangrijkheid aan het voorrecht, dat het na Londen, de groote zetel van den buitenlandschen inen uitvoer van Engeland is en tevens de voornaamste uitweg van de fabrikaten van Manchester, W. Yorkshire en Staffordshire.

L. heeft ook voor het grootste gedeelte den handel van Engeland met Ierland en Amerika tot zich getrokken. Aanzienlijke voordeelen trekt de stad ook uit het feit, dat in den laatsten tijd de stroom van de landverhuizing de richting over deze haven nam. Ofschoon de ingang van de rivier Mersey door eenige ondiepten eenigszins lastig wordt gemaakt, kunnen bij hoog water de groote zeeschepen haar toch binnenloopen. L. is door spoorwegen met alle groote steden van Engeland en door stoombootverkeer met Glasgow, Dublin, Cork, Bristol, Londen en de voornaamste havens van Amerika verbonden; 685.000 inw. 2) Stadje en zeehaven in Britsch N.-Amerika, provincie Nieuw-Schotland, aan de monding van de L.-rivier, z.w. Halifax, met een veilige haven; 3100 inw. 3) Stad in Nieuw Z.-Wales, N.-Holland, Australië, aan de George-rivier, z.w. Sidney, 5000 inw. 4) Rivier in n.

N.-Holland, Arnhemsland, valt in den Stillen oceaan. 5) L.-bergen, gebergte van Nieuw Z.-Wales, N.-Holland. 6) Kaap van Britsch N.-Amerika, aan de z.-zijde van den ingang tot de LancasterSound. 7) Kaap, die den ingang tot de L.-baai, Britsch N.-Amerika, Noordelijke IJszee, bepaalt, z.w. kaap Bathurst. 8) Baai in de N. IJszee in Britsch N.-Amerika.

< >