eene reliquie van Christus (vergel. Joan. 19,23), zooals er op verschillende plaatsen, b.v. te Argenteuil, in de kerk van St.
Jan van Lateranen te Rome en elders, heeten bewaard te worden. Het meest bekend is de H. r. van Trier (zie ald.), welke in de domkerk aldaar bewaard wordt en voor het eerst, op verzoek van keizer Maximiliaan, in 1512 en in den nieuweren tijd om de 25 jaren ter vereering voor de geloovigen wordt uitgesteld. De in 1844 door bisschop Arnoldi te Trier georganiseerde uitstelling was de onmiddellijke aanleiding tot de stichting van verschillende duitsch-katholieke gemeenten. De H. r. van Trier zou door de h. Helena, de moeder van Constantijn, uit het Heilige land medegebracht en aan genoemde stad geschonken zijn; volgens anderen is hij door Orendel, den zoon van koning Gygel te Trier, die op zijn tocht naar Palestina schipbreuk leed, naar Trier gebracht. De laatstgehouden uitstelling in 1891 heeft een uitgebreide literatuur in het leven geroepen; toen trokken 1.925.130 pelgrims naar Trier (tegen 1.141.000 in 1844).
Van hen werden er, volgens het getuigenis van den bisschop der stad, dr. Felix Korum, 11 op wonderbare wijze genezen en 27 metgenadegaven begunstigd. Vergel. Korum, Wunder und göttlicfie Gnadenerweise bei Ausstellung des heiligen Rockes zu Trier im Jahr 1891. Aktenmassig dargestellt (Trier 1894); in het nederlandsch vertaald door Van den Heuvel (Amsterdam 1895).