adika, dika, een op chocolade gelijkende massa, die door saamkneding der vetrijke zaadkernen van een aan de afrikaansche kust van Siërra Leone tot Gaboen rijkelijk voorkomenden boom uit de familie der Burseraceeën, Irvingia barteri (Irvingia gabonensis) gewonnen wordt en voor de bewoners dier streken een belangrijk voedingsmiddel is, sinds 1855 ook in Europa bekend; het bevat 60—66% van een bij 33° smeltend vet, dat gebruikt kan worden om waskaarsen te bereiden ; dit vet, dikavet geheeten, heeft de consistentie van cacaoboter is in den verschen staat wit, heeft dan een aan cacao herinnerenden geur en een zachten smaak, en wordt bij het verouderen geel.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk