(in het spraakgebruik verbasterd tot Cremotart), Wijnsteenroom. Wanneer de ruwe wijnsteen, zooals hij uit de wijnvaten verwijderd wordt, met water gekookt, geklaard en de nog heete oplossing doorgezeefd wordt, zonderen zich allereerst de onzuiverheden af en daarna stijgt de aldus gezuiverde wijnsteen in zeer fijnverdeelden vorm (als room op de melk) in den ketel naar boven, waarna hij afgeschept en gedroogd wordt. Een ander gedeelte kristalliseert (Wijnsteenkristallen, crystalli tartari) en wordt door malen in C. veranderd. Hoe harder en witter en hoe meer bevrijd van aarddeeltjes, des te beter is de C. Hij wordt in de geneeskunde gebruikt als een verkoelend, zacht afvoerend middel, vooral bij congesties en met bloem van zwavel als bloedzuiverend middel. De C. thans Tartarus depuratus genoemd, is dubbelwijnzure kalium (kalium bitartaricum) en levert de grondstof voor de fabriekmatige wüjnzuurbereiding. De voornaamste productielanden voor C. zijn Frankrijk en Italië.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk