Gepubliceerd op 20-01-2021

Chicago

betekenis & definitie

Stad, hoofdplaats v. Cook county, in den noord-amerik. staat Illinois, de jongste der wereldsteden, in grootte de tweede stad der Vereenigde Staten, gelegen 1830 km. w. van New-York, 2970 km. o. van San Francisco, 970 km. van Baltimore, aan het zuideinde van het Michiganmeer (westkust), 179 m. boven zeespiegel, onder 41° 53' 6" N.B. en 87° 36' 1” W.L. van Greenwich.

De bovenlaag van den bodem waarop zich het tegenwoordige C. verheft en die in den aanvang der l9de eeuw nog met moerassen en bosschen was bedekt, bestaat uit zwarte aarde en zeezand; de omgeving der stad is bezaaid met vruchtbare velden, onderbroken door uitgestrekte bosschen en prairiën. De stad zelf beslaat een oppervlakte van ruim 450 km.2; de Chicagorivier doorloopt haar met twee armen en mondt aan den oostrand der stad in het Michiganmeer; genoemde rivier deelt C. indezg. Noord-, Zuid- en Westzijde. De hoofdstraten der stad zijn: State-, Southwater , Dearborn-, Lassalle-, Madison-, Randolph-Street, Wabash Avenue, Fifth-Avenue, Washington Street; de schoonste punten zijn Michigan-Boulevard, Prairie-Avenue, Lake-, Washington-Avenue; C.’s grootste eigenaardigheid is zijn vele openbare en private parken en tuinen De stad heeft een 500-tal kerken, waaronder als gewrochten van bouwkunst zijn te noemen de Second Presbyterian Church (Michigan-Avenue), de First Presbyterian Church (Indiana-Avenue) met een der hoogste torens der stad, de Church of the Messiah (van de Unitariërs, MichiganAvenue), en de r.-kath. Saint-Jameskerk (Wabash- Avenue). De openbare gebouwen munten meer door omvang en vooral door hoogte uit, dan door schoonheid; dit geldt zoowel van het stadhuis (City Hall) als van het raadhuis (Court House), welke in franschen renaissancestijl opgetrokken en met elkander verbonden zijn en tezamen een aanmerkelijke ruimte innemen.

In den laatsten tijd zijn vele huurwoningen, die voorheen zoo goed als geheel ontbraken, verrezen, sommigen van tusschen 12 en 22 verdiepingen. In het Lincolnpark, nabij het meer, staat het ruiterstandbeeld van generaal Grant, aan den ingang een gedenkteeken voor Abraham Lincoln, een door het duitsche deel der bevolking opgericht bronzen standbeeld van Schiller, verder een standbeeld van den pionnier Robert Cavalier de Lassalle, en een van Linnaeus. De bevolking van D., in 1848 nog slechts 20.023 zielen sterk, bedraagt thans 1.700.000 zielen en heeft een cosmopolitisch karakter (ongeveer 6000 nederlanders). De stad bezit een menigte instellingen van onderwijs, Primary Schools, Grammar Schools en High Schools, waarvan de laatste de hoogere opleiding aan de universiteiten (Northwestern University, Lake Forest University, University of Chicago) voorbereiden; deze laatste zijn geen hoogescholen in europeeschen zin, maar slechts hoogere gymnasiën, vanwaar de studenten naar het College overgaan; verder zijn er een Chicago Athenaeum, Saint-Xavier’s Academy, Saint-Ignatius College (een r.-kath. hoogeschool), Illinois Military Academy, Jewish Manuel Training School, de Dearborn-sterrenwacht, enz.In 1804 werd ter hoogte van de tegenwoordige Rushstraat een fort (Dearborn) aangelegd, een vooruitgeschoven post tegen de Pottawatomie-Indianen, in 1812, toen de oorlog met Engeland uitbrak, cerlaten, in 1816 weer bezet, in 1837 geslecht, nadat in 1832 de macht der Indianen voor goed gebroken was Rondom dit fort ontstond sinds 1829 een dorp, dat zich bij den aanleg van het Illinois-Michigankanaal sterk uitbreidde en in Mei 1837 tot stad werd verheven; C. had toen 44,179 inw. In 1871 brak op Zondag 7 Oct., na een lange droogte, in de westzijde brand uit, die, tweemalen de rivier overspringende, geheele stadswijken volkomen in de asch legde (17.450 huizen, 200 menschenlevens), zoodat C. voor goed vernietigd scheen; binnen twee jaren was de stad echter weer ruimer en grooter nog opgebouwd. 11 Nov. 1887 werden hier de hoofdleiders der amerik. anarchisten, Spies, Parsons, Fischer en Engels terdoodgebracht (zie Anarchisme); herhaaldelijk hadden te C. reusachtige werkstakingen plaats. In 1893 w’erd te C. een Columbuswereldtentoonstelling (World’s Columbian Exposition) gehouden, ter herinnering aan de ontdekking van Amerika door Columbus.

< >