Hoofdstad van den noord-amerik. staat Massachusetts en van het county (graafschap) Suffolk, ligt onder 42° 21' 5" NBr. en 7l° 4' WL. van Gr., aan de monding van de Charles River in de Boston-of Massachusettsbaai, onderdeel van den Atlantischen Oceaan; 450.000 inw. B. beslaat een oppervlakte van bijna 9600 hectare en bestaat uit eenige onderling zeer verschillende gedeelten; het oudste en grootste deel is gelegen op een schiereiland aan den zuidelijken oever der rivier, is geheel een nijvere en drukke handels- en fabrieksstad, heeft vele nauwe en kronkelende straten, en heeft zeer veel overeenkomst met de groote steden van Europa, hoewel B., evenals alle steden der nieuwe wereld, eerst in den nieuweren tijd ontstaan is; de hoofdwegen hier zijn Harrison-Avenue, Washington Street en Shawmutt-Avenue; waarvan de bedrijvige Haymarket-Place het centrum uitmaakt; in het midden der stad ligt het Common, een groot park; van dit punt doorloopt de breede Commonwealth-Avenue, de wijk West-Boston, die der gegoede ingezetenen; ten z.w. van het oude B. ontstond de wijk Highland, vroeger Roxbury, met het Back Bay Park; ten z.o. van de stad ligt South-Boston, het oude Dorchester Neck, door de op vele plaatsen overbrugde South Bay van eigenlijk B. gescheiden.
Op den linkeroever der Charles-rivier ligt Charlestown, met de groote krijgswerf der unie, een reusachtig droogdok, en de graniet-obelisk ter herinnering aan het treffen aan den Bunkershill. Tegenover het oude B. ligt East-Boston. De plaatsen Cambridge en Chelsea zijn administratief van B. gescheiden, doch maken in elk ander opzicht deel van B. uit. Voorts ontstonden rondom de geheele stad aan den landzijde nieuwe wijken, die voor een groot deel wrel eigen gemeentebesturen hebben, doch wier inlijving bij B. slechts een kwestie van tijd kan zijn. De stad heeft een 150-tal kerken, een in 1804 gesticht atheneum, met schilder- en beeldhouwgalerij, enz ; de Faneuil-Hall, geschenk van den hugenoot Faneuil, tijdens den vrijheidsoorlog voor algemeene vergaderingen gebruikt, wordt om die reden wel „wieg der vrijheid van Amerika” geheeten; de ruime muziekhal. B. heeft een beroemd orgel en een standbeeld van Beethoven; de overige voorn. bouwwerken van B. zijn de gebouwen van den staatsraad, het stadhuis, de beurs, het postkantoor, de halls der vrijmetselaars en der Odd-Fellows, het museum van schoone kunsten en het museum van de Society of Natural History.
Onder de instellingen van onderwijs zijn de in 1869 door J. Rich met 2 millioen dollars gestichte Rich-universiteit, het in 1861 geopende technologisch Boylston-instituut, het in 1863 door de Jezuïten georganiseerde Boston-College, en Harvard Üniversity (te Cambridge) te noemen. B. is bovenal een handelsstad; het is na New-York de belangrijkste invoerhaven en na New-York en NewOrleans de belangrijkste uitvoerhaven der unie. De haven van B. heeft voldoende ruimte voor 500 schepen en langs de kaden ruime dokken; in de haven meerdere bevestigde eilandjes. Er is te B. een nederl. consulair ambtenaar, voor Massachusetten, Maine, Rhode-Island, New-Hampshire on Vermont, gevestigd.De stad werd in 1630 door landverhuizers, ten deele uit B. in Engeland onder leiding van John Winthrop, gesticht, en heette oorspronkelijk, naar de drie heuvelen waarop het oudste deel ligt, Trimouniain; na een tienjarig bestaan telde zij reeds 4000 inw.; later kreeg zij, ter eere van John Cotton, een predikant uit Boston in Engeland, later predikant van de oudste kerk te Trimountain, don naam van Boston; reeds bij de troonsbestijging van Karel II het brandpunt der oppositie tegen het moederland was zij later het uitgangspunt van den amerik. vrijheidsoorlog, door het in zee werpen door de burgers van een lading (342 kisten) door Engeland zwaar belaste en onder dwang ingevoerde thee (18 Dec. 1773); de haven van B. werd daarop door het parlement krachtens de Bostonhavenbill van 31 Mrt. 1774 voor onbepaalden tijd, nader door den koning van Engeland te bepalen, gesloten, en de staat Massachusetts kreeg een militair bestuur in de plaats van haar demokratisch bestuur, al hetgeen leidde tot het congres van Philadelphia (Juli 1774) en tot den vrijheidsoorlog; 17 Juni 1775 had nabij B. de slag van Bunkershill plaats. In 1822 werd B. tot city verheven. In 1872 werd de stad door een zwaren brand die 800 huizen in de'asch legde, geteisterd.