Gepubliceerd op 20-01-2021

Bethlehem (palestina)

betekenis & definitie

(Huis des broods) Stadje in Palestina, stamgebied Juda, aan de helling van een gebergte, in een vruchtbare streek, eenige uren van Jeruzalem. Dit stadje, door koning Rehabeam verfraaid en versterkt, is beroemd als de geboorteplaats van David en Christus.

De eerste christenen bouwden er een kapel, on keizer Hadrianus deed er een tempel ter eere van Adonis verrijzen, maar Helena, de moeder van Constantijn den Groote. deed het afgodsbeeld vernietigen en stichtte er een groote kerk. Het tegenwoordige Bethlehem „Beit el Ham’’ genaamd, tot het vilajet Damascus en het district Jeruzalem belioorende, vertoond zich als een verwarde hoop armoedige hutten met platte daken, tusschen groene heuvels en terrasvormige tuinen verstrooid. De inwoners (2000) uit Grieksche, Armeensehc en Latijnsche christenen bestaande, houden zich bezig met het verbouwen van olijven en het vervaardigen van rozenkransen, kruisbeelden enz. De grot, waarin volgens de overlevering Christus geboren werd, bevindt zich op een heuvel omstreeks 100 schreden ten oosten van de stad. Men heeft aldaar een groot klooster gebouwd, waar de pelgrims huisvesting vinden. De kerk, door Justianius gesticht, heelt de gedaante van een kruis, maar is door muren in drie afdeelingen gescheiden.

De voornaamste afdeeling, welke rust op 48 in 4 rijen geplaatstste Corinthische marmeren zuilen, en behoort aan do Armeniërs, een andere aan de Grieken en een derde is voor de Latijnen bestemd. Elk van deze afdeelingen heelt een afzonderlijken ingang naar de „Heilige grot”, welke zich onder het hoofd-altaar bevindt en voortdurend door 32 lampen wordt verlicht. Een zilveren ster op den marmeren vloer wijst de plaats aan, waar volgens hot zeggen der kloosterlingen Christus geboren I is. De muren zijn er met kostbaar marmer i bekleed en de zuilen met prachtige geschenken versierd. De grot is ongeveer 12 meter lang, 31/2 meter breed en 3 meter hoog. Een andere grot wordt er aangewezen. als de voormalige verblijfplaats van den Heiligen Hieronymus, en men voegt er bij, dat deze aldaar de Vulgata vervaardigd heeft, en er met Eusebius begraven ligt.

< >