Gepubliceerd op 19-01-2021

Batterij (electrotechniek)

betekenis & definitie

In de electro-techniek: een verbinding van een aantal galvanische elementen. He aard dezer combinatie en de methode van saamstelling hangen geheel af van de werking die men te voorschijn wil roepen.

He elementen eener batterij kunnen achter elkander of in serie en parallel geschakeld zijn. In het eerste geval wordt de positieve pool van het eerste element verbonden met de negatieve pool van het tweede enz., waardoor de drukwerking van het eene element ondersteund wordt door de zuigwerking van het andere, zoodat dusdanig verbonden elementen in dezelfde richting werken, elkaar ondersteunen, terwijl door ieder nieuw element de drukking wordt vermeerderd; twee elementen te samen hebben het dubbele spanningsverschil van een enkel, drie het drievoudige enz ; bij het achter elkaar schakelen der elementen stijgt de totale electromotorische kracht evenredig met het aantal elementen; bij zes gelijke elementen zal er derhalve tusschen de vrijgebleven negatieve pool van het eerste en de vrijgebleven positieve pool van het laatste element het zesvoudige spanningsverschil zijn als tusschen de polen van een enkel element. In het tweede geval, bij de parallelschakeling, wordt de zinkpool van het eene met de zinkpool van het andere element en desgelijks de beide positieve polen met elkander verbonden, in welk geval de drukwerking der positieve polen en de zuigwerking der negatieve polen een tegenovergestelde richting nemen, dus tegen elkaar inwerken; wanneer deze werkingen bij de elementen even groot zijn, kan er geen stropm ontstaan; is dat niet het geval, dan ontstaat er een stroom van het sterkere element naar het zwakkere; bij deze methode, waarbij de elementen elkander tegenwerken, wordt tot het ontwikkelen van electrische stroomen op de volgende wijze te werk gegaan: men verbindt de draden, die de gelijkaardige polen der elementen verbinden door een derden draad, waardoor de van de vereenigde polen uitgaande drukwerking zich in den verbindingsdraad doet gelden; en daar het andere einde van den draad aan de zuigwerking der negatieve polen is blootgesteld, zullen de elementen hunne stroomen in den verbindingsdraad stuwen en hen aan den anderen kant weer opzuigen. Bij deze wijze van schakeling werken de met elkander verbonden elementen, zonder de spanning te vermeerderen, gemeenschappelijk op de buitenleiding. Een belangrijke factor bij beide methoden van schakeling is de weerstand. Bij verbinding achter elkander van b.v. zes elementen wordt. de spanning vermeerdert, maar daar de stroom elk element heeft de doorloopen, ondervindt hij in de zes elementen tezamen den zesvoudigen weerstand van een enkel, behalve nog den weerstand van de buitenleiding.

Bij parallelverbinding van zes elementen wordt de spanning ten opzichte van een element afzonderlijk niet verhoogd, de geheele stroom verdeelt zich over de zes elementen en vinc^t in de batterij een zesmaal breederen weg, die maar een zesde deel van den weerstand van een enkel element heeft, zoodat de parallelschakeling den inwendigen weerstand der batterij evenredig met het aantal elementen vermindert. In welke gevallen de eene op de andere schakeling het verkieselijkst is om een sterken stroom te krijgen hangt af van den uit- of inwendigen weerstand die heerscht. Bij grooten uitwendigen weerstand moet de baterij achter elkaar geschakeld worden, teneinde daardoor het spanningsverschil zoo groot mogelijk te maken. Is de weerstand buiten de batterij gering, dan moeten de elementen daarentegen parallel geschakeld worden, daar in dit geval slechts door den weerstand te verminderen een sterke stroom kan worden verkregen. Soms ook is een gemengde schakeling noodig.

< >