Vinoblesse

Vin Authentique

Gepubliceerd op 13-01-2017

Barriques

betekenis & definitie

Barriques zijn kleine houten vaten (van 225, 300 of 400 l) meesttijds van eikenhout. Manier van branden, de origine van het hout (geen goedkoop Amerikaans s.v.p.) en de leeftijd van de vaten zijn van invloed op de hout(smaak) in de wijn.

Bâtonnage
Bâtonnage is een oude Bourgondishe techniek, tegenwoordig over de wereld toegepast, om witte wijnen meer ‘vet’ te doen krijgen. Met behulp van een ‘bâton’, een soort grote roerstok, wordt het bezinksel (lie) onder in het vat, door de wijn geroerd. Dat voedt de wijn en zorgt zo voor meer aromatische complexiteit en rijkdom.

Bâtonnage wordt ook wel voor rode wijnen gebruikt, maar dat is niet zonder risico, de druiven (schillen) moeten wel heel gezond zijn, anders bestaat grote kans op ongewenste geur- en/of smaakafwijkingen.

< >