(Lat.), voet. Pes anserinus (anser, gans), ganzevoet; een uitdrukking voor een groep zenuwen, strengen, spierbundels of pezen, die van één punt in een vlak uit elkander gaan gelijk de tenen van een ganzevoet; bijv. bij de musculus sartorius, gracilis, semitendinosus, de fascia lata, de fascia cruris, de plexus parotideus van de nervus facialis (pes anserinus major), de aangezichtstakken van de nervus infraorbitalis (pes anserinus minor).
Pes calcaneo-va lg us, verkeerde stand van de voet, bestaande uit de afwijkingen van de pes calcaneus en de pes valgus te zamen. P. calcaneus (calx, gen. calcis, hiel), hielvoet, waarbij de voet zó sterk omhoog gebogen is, dat alleen de hiel de grond raakt; syn. talipes. P. curvus (Lat., krom), = cyrtopedie (zie ald.). P. equino-valgus, P. equinus samen gaande met pes valgus. P. equinovarus, P. equinus, samengaande met pes varus. P. equinus (equus, paard), paardevoet, die alleen met de tenen de grond raakt.
P. excavatus (Lat., uitgehold), holle voet, waarbij de voet en de tenen sterk naar de zoolzijde (plantair) gebogen zijn, en de voet de grond raakt met het voorste gedeelte van de rugzijde. Syn. Voet van Friedreich. P. gígas (Lat., reus), reuzevoet, aangeboren buitengewoon grote afmetingen van de voet; syn. macropodie. P. hippocampi major (der hersenen), zie Hippocampus. P. hippocampi minor (der hersenen), zie Calcar avis.
P. pedunculi (der hersenen), zie Pedunculus cerebri P.. planus (Lat., plat), platvoet, lage stand van de binnenrand van de voet, zodat het gewelf vervalt. P. planus inflammatórius, ontstekingachtige platvoet; een afwijking, die zich onder hevige pijnen (vgl. Tarsalgie) in korte tijd ontwikkelt onder de invloed van te sterke en langdurige belasting van de voet; vandaar de syn. P. planus staticus. P. transverso-p lan us, dwarse platvoet, door lage stand van het dwarse gewelf van de voet. P. valgus (Lat., scheef) doorgezakte voet, waarbij de voet in het voetgewricht sterk is geabduceerd en naar buiten gerold, zodat de binnenrand van de voet de grond raakt en de buitenrand wordt opgelicht.
Bij aangeboren gevallen bestaat meestal ook pes calcaneus (P. calcaneovalgus). Is de afwijking een gevolg van spierverlamming, dan spreekt men van P. valgus of plano-valgus paralyticus. P. varus (Lat., buitenwaarts gebogen), klompvoet, horrelvoet, waarbij de voet in het voetgewricht sterk geadduceerd en naar binnen gerold is; aangeboren of door verlammingen ontstaan.