mr. Thomas van Dijk

Letselschade advocaat - advocatenktr. Th. van Dijk

Gepubliceerd op 16-01-2017

Directe actie

betekenis & definitie

Onder een directe actie wordt op grond van artikel 7:954 lid 1 BW verstaan een aan een benadeelde toekomende bevoegdheid om de door hem geleden schade door dood of letsel rechtstreeks te vorderen van de aansprakelijkheidsverzekeraar van de aansprakelijke partij.

De directe actie is in het leven geroepen om de benadeelde tegemoet te komen bij het verhalen van schade. Het biedt de benadeelde de bevoegdheid om, indien de verzekeraar een uitkering verschuldigd is, het bedrag dat de verzekerde daarvan ter zake van de schade van de benadeelde van zijn verzekeraar te vorderen heeft, rechtstreeks van de verzekeraar te vorderen. Dus in plaats van dat de verzekering uitkeert aan de verzekerde, die dit vervolgens aan de benadeelde zou moeten betalen, moet de verzekeraar direct aan de benadeelde betalen. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat de vordering eigendom blijft van de verzekerde. Er zijn een aantal vereisten waar aan voldaan moet zijn voor de directe actie:
• Het moet gaan om een aansprakelijkheidsverzekering
• De aansprakelijke partij moet melding van de schade hebben gemaakt bij zijn verzekeraar
• De verzekeraar moet dekking bieden voor de schade
• De schade van de benadeelde partij moet schade door dood of letsel zijn.
Hoewel de directe actie in theorie een extra bescherming biedt voor het slachtoffer, zijn er veel factoren die dit tegen kunnen werken. Zo heeft het slachtoffer geen directe actie als de aansprakelijke partij geen melding maakt bij zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. Daarnaast kan de verzekeraar de benadeelde de weren tegenwerpen die hij ook de verzekerde kan tegenwerpen.