(Fr.:plonger; Du.: tauchen; Eng.: diving), het zich onder water begeven met duikapparatuur, al of niet gecombineerd met een duikpak. Men onderscheidt: het duiken in standaardpak, met perslucht-, met mengsel- en met zuurstofapparatuur.
Bij de constructie van duikapparatuur streeft men naar de mogelijkheid steeds dieper te gaan en steeds langer onder water te blijven, met als doel o.a. de exploratie en exploitatie van bodemschatten, inclusief olie en gas. Bovendien neemt de belangstelling voor het duiken als sport steeds toe. De apparatuur kan worden ingedeeld naar het type duikapparaat en naar het gebruikte ademhalingsmengsel. Het standaardpak (een der uitrustingen van beroepsduikers) is door de massa (ca. 85 kg) en de lompheid van zijn onderdelen alleen te gebruiken indien men aan één plaats gebonden kan blijven, mede doordat de luchtvoorziening door vrij dikke slangen moet plaatsvinden.
De hoge-drukluchtapparatuur (open circuit) geeft onbeperkte bewegingsvrijheid; doordat de meegebrachte hoeveelheid lucht beperkt is en het verbruik toeneemt naarmate men dieper gaat, is men aan een bepaalde duiktijd gebonden (ca. 30 min op 20 m diepte).
Het mengselduikapparaat (half-gesloten circuit) wordt gebruikt om lange tijd onder water te blijven; dit is mogelijk doordat het mengsel een grotere hoeveelheid zuurstof bevat, die ten dele bij herhaling opnieuw kan worden gebruikt, nadat het mengsel door een filter is gevoerd. Het uitgeademde mengsel wordt na filtratie teruggevoerd in een soepele ademhalingszak (contralong). Beperkende factoren zijn de hoeveelheid en opnamecapaciteit van de CO2-bindende stof die wordt meegevoerd en de aard van het mengsel: naarmate het percentage zuurstof daarin groter is, neemt de te bereiken diepte af (met een mengsel zuurstof stikstof 40-60 tot 42 m, met 60-40 tot 24 m).
Op grote diepte kan niet meer met lucht worden gedoken en gebruikt men zuurstof-heliummengsels. Helium is veel lichter, wordt minder snel door de menselijke weefsels opgenomen en is door haar geringere dichtheid gemakkelijker in te ademen. O2-He-mengsels stellen de mens in staat te duiken tot ca. 200 m. Proeven zijn gaande met zuurstof argonmengsels; buitendien moet het duiken met zuurstof waterstofmengsels in de toekomst niet uitgesloten worden geacht. Het zuurstofapparaat met gesloten circuit wordt alleen door kikvorsmannen gebruikt. Het is eveneens uitgerust met een contralong en een CO2-absorberende stof. Doordat zuivere zuurstof wordt toegevoerd waarvan iedere molecule door de longen gebruikt kan worden, komen geen gasbelletjes buiten het systeem. Van een duiker uitgerust met een dergelijk apparaat, is aan het oppervlak dan ook niets waar te nemen.