Technische encyclopedie

Winkler Prins (1975)

Gepubliceerd op 10-01-2025

BINOMIAALVERGELIJKING

betekenis & definitie

(Fr.: équation binomiale; Du.: binomische Gleichung; Eng.: binomial equation), in de meest algemene vorm een hogere-machtsvergelijking waarin slechts twee der coëfficiënten van nul verschillen, dus een vergelij king van de vorm

pzn + qzm = 0 met p, q ≠ 0 en nm.

(Het linkerlid van de vergelijking is een tweeterm ofwel binomium). In de eenvoudigste vorm waartoe elke andere binomiaalvergelijking aanleiding geeft, ziet deze er als volgt uit:

zn = 1 (n = 1, 2, ...)

Stelt men r de modulus van z en φ het argument van z (een der argumenten van z) dan heeft men volgens de formule van de Moivre:

rn (cos + i sin ) = 1

zodat rn = 1, dus r = 1 (de vergelijking rn = 1 heeft slechts één positieve wortel) en nφ2k𝜋, k = 0, 1, 2, ...), waaruit volgt:

φ = 2kπ/n (k = 0, 1, 2, ..., n − 1 )

Er zijn juist n verschillende wortels:

z = cos 2kπ/n + i sin 2kπ/n

Men noemt deze n waarden ook wel de n-de machtswortels uit de eenheid. In het complexe vlak zijn deze punten (complexe getallen) de hoekpunten van een regelmatige n-hoek, waarvan het middelpunt samenvalt met de oorsprong. Stellen we:

ε = cos 2π/n + i sin 2π/n

dan zijn de wortels van zn − 1 = 0 voor te stellen door ε1, ε2, ..., εn = 1. We noemen ε een primitieve wortel van de binomiaalvergelijking: is s een getal onderling ondeelbaar met n, dan is ook εs een primitieve wortel.

< >